Voor HTC is MWC de uitgelezen locatie om zijn nieuw vlaggenschip te presenteren. De volledig metalen One (M9) lijkt sterk op zijn voorganger, en staat weer garant voor een echt premiumgevoel.

De One is altijd een bijzondere verschijning geweest. Geen iPhone-kloon hier, maar een eigen design dat volop inzet op de charme van een chassis uit geborsteld metaal. De M9-editie, bij ons binnen een maandje te koop, is in een zekere zin een synthese van de M7 uit 2013 en de M8 van vorig jaar. Nieuwe designelementen zijn een duotone afwerking, dat vooral bij de zilverkleurige versie opvalt. De achterkant uit geborsteld metaal wordt geaccentueerd door de lichtgoudkleurige rand rondom en de metalen knoppen aan de zijkant.

Verrassend is wel dat de M9 vasthoudt aan een Full HD-scherm en niet de overstap maakt naar hogere resoluties. Andere vlaggenschepen, zoals de eveneens op MWC aangekondigde Samsung Galaxy S6 en LG's G3, pakken uit met veel meer pixels. Maar volgens HTC is de meerwaarde daarvan beperkt - Full HD zou genoeg zijn op een klein scherm - en de impact van hogere resoluties op batterijduur te groot. De 441 ppi die de LCD3-display van de M9 biedt, kwam bij ons in elk geval niet als onscherp over.

De M9 is wel op meer vlakken tegendraads. Er komen nauwelijks snufjes bij en voor features als vingerafdruklezers moet je niet bij HTC zijn. De nadruk ligt op een telefoon met een premium-telefoon en goede software.

De voorziene hardware is ongeveer het beste wat je momenteel kan vinden: een Qualcomm Snapdragon 810 met een octocore-processor (quadcore 1,5 GHz Cortex-A53 en een  quadcore 2 GHz Cortex-A57). Standaard komt hij met 32 GB, uitbreidbaar via een microSD-sleuf.