Mobile

HTC One M9 mikt op de top

Voor HTC is MWC de uitgelezen locatie om zijn nieuw vlaggenschip te presenteren. De volledig metalen One (M9) lijkt sterk op zijn voorganger, en staat weer garant voor een echt premiumgevoel.

De One is altijd een bijzondere verschijning geweest. Geen iPhone-kloon hier, maar een eigen design dat volop inzet op de charme van een chassis uit geborsteld metaal. De M9-editie, bij ons binnen een maandje te koop, is in een zekere zin een synthese van de M7 uit 2013 en de M8 van vorig jaar. Nieuwe designelementen zijn een duotone afwerking, dat vooral bij de zilverkleurige versie opvalt. De achterkant uit geborsteld metaal wordt geaccentueerd door de lichtgoudkleurige rand rondom en de metalen knoppen aan de zijkant.

Verrassend is wel dat de M9 vasthoudt aan een Full HD-scherm en niet de overstap maakt naar hogere resoluties. Andere vlaggenschepen, zoals de eveneens op MWC aangekondigde Samsung Galaxy S6 en LG's G3, pakken uit met veel meer pixels. Maar volgens HTC is de meerwaarde daarvan beperkt – Full HD zou genoeg zijn op een klein scherm – en de impact van hogere resoluties op batterijduur te groot. De 441 ppi die de LCD3-display van de M9 biedt, kwam bij ons in elk geval niet als onscherp over.

De M9 is wel op meer vlakken tegendraads. Er komen nauwelijks snufjes bij en voor features als vingerafdruklezers moet je niet bij HTC zijn. De nadruk ligt op een telefoon met een premium-telefoon en goede software.

De voorziene hardware is ongeveer het beste wat je momenteel kan vinden: een Qualcomm Snapdragon 810 met een octocore-processor (quadcore 1,5 GHz Cortex-A53 en een  quadcore 2 GHz Cortex-A57). Standaard komt hij met 32 GB, uitbreidbaar via een microSD-sleuf.

 

,

De nieuwe Sense 7-software is een groot uithangbord voor het nieuwe apparaat. Een interessante functie is locatie-gebaseerd. Naargelang waar je vertoeft (op het werk of thuis) kan je andere apps aangeboden krijgen. In een demo die HTC toonde, zag je bijvoorbeeld dat de One bij het betreden van het huis automatisch de Sonos-app presenteerde.

Audio is toch ook een speerpunt voor het nieuwe toestel. Sense 7 haakt bijvoorbeeld in op het AllPlay-platform (onder meer gebruikt door Panasonic en Lenco) en BlackFire (gebruikt door Harman). Zo kan je multiroomspeakers van die merken rechtstreeks vanuit de Sense 7 software aanspreken.

De M9 is bovendien uitgerust met twee BoomSound-speakers, eentje boven en eentje onder het scherm. Je kan dus bij het bekijken van een film (met het toestel in liggende stand) rekenen op stereo. Maar er is ook Dolby Audio-software geïmplementeerd, waardoor er een surroundeffect mogelijk is. Al moet je daar gegeven de grootte en plaatsing van de speakers geen mirakels verwachten.

De focus op audio uit zich ook bij een bundel die op de markt wordt gebracht, bestaande uit een HTC One M9 en de Harman Kardon One, een Bluetooth-speaker die stilistisch bij de telefoon past.

,

Bij de vorige edities van de One koos HTC voor een Ultrapixel-camera, wat je mag vertalen als: relatief weinig pixels, maar wel lichtgevoeliger. Op marketinggebied leek het echter alsof de One een slechte camera had. En dus krijgt M9 een camera van 20 megapixel mee, weliswaar met behoudt van een 4 megapixel Ultrapixel-camera vooraan op het toestel.

Onze eerste handson-ervaring met de M9 bevestigde het positieve gevoel dat we altijd hadden van de One-reeks. Het is een toestel dat ontegensprekelijk een premium-gevoel uitstraalt, met een bouwkwaliteit die enkel door Apple geëvenaard wordt (al is de S6 van Samsung ook sterk). De duotone-afwerking geeft een gevoel van klasse die vaak ontbreekt bij smartphones. 

De grootste uitdaging wordt wellicht de prijsstelling van de HTC One M9. Met een prijskaartje van 749 euro is het duurder dan voorheen, terwijl er steeds meer aandacht is voor betaalbare maar krachtige middenklassers. Maar misschien dat de M9 daar minder last van zal hebben, want in tegenstelling tot sommige vlaggenschepen heb je bij de HTC echt een gevoel van luxe.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.