In London presenteerde Huawei woensdagavond zijn nieuwe, allerbeste smartphone. De P8 komt in drie smaken: een eerder afgezwakte P8 Lite met een scherm van 5 inch, de 'echte' P8 met een 5,2 inch scherm en een P8max-uitvoering met een gigantische 6,8-inch display. De Max is wellicht de smartphone met het grootste scherm ooit, groter dan de (oudere) Samsung Galaxy Mega of de Sony Xperia Z Ultra. De even reusachtige 4360 mAh batterij maakt de P8max wel behoorlijk zwaarder dan zijn kleine broer.

In tegenstelling tot Apple en Samsung probeert Huawei doorgaans niet met zijn P-topmodellen te concurreren met de absolute topmodellen. Of toch niet op prijsvlak. Zo was de Ascend P7 met een prijskaartje van 399 euro toch heel wat goedkoper dan de toenmalige concurrenten, zoals de Samsung Galaxy S5. Met de P8 en P8max is het verhaal toch wat anders. Beide toestellen zullen meer kosten, te beginnen aan 499 euro.

De hogere prijs heeft zeker te maken met de eigenschappen van de nieuwe toestellen. Zo bezitten de P8 en P8max een behuizing uit één stuk aluminium, met een achterkant uit metaal voor de P8max. In het geval van de P8max is er zelfs gebruikgemaakt van een speciale legering voor een betere warmteafvoer. 

De totale dikte van de P8 komt op een zeer bescheiden 6,4 mm, minder dan de iPhone 6. De P8max is nauwelijks iets dikker, aan 6,8 mm. Toch benadrukt Huawei dat de nieuwe toestellen gebouwd zijn om robuust te zijn, een eigenschap waar dunne smartphones soms last van hebben.

De schermen van beide toestellen bieden overigens een resolutie van 1.020 x 1.080 (Full HD). Zeker niet te weinig, maar wel een verschilpunt met de vlaggenschepen van Apple, Samsung en LG. Die neigen meer naar 2K-schermen. Het is echter een discussiepunt of zoveel pixels niet meer nadelen dan voordelen hebben, onder meer door een hoger stroomverbruik. Bovendien levert zelfs het 6,8-inch scherm van de P8max een ppi-waarde van 326, wat zeer scherp is.