Huawei pakte woensdagavond uit met twee nieuwe toptelefoons, beiden met een dubbele camera en technologie van Duitse cameralegende Leica. Er komt ook een vervolg op de bijzonder succesvolle en betaalbare P8 Lite.

Net zoals bij Apple en Samsung komt de fonkelnieuwe P9 in twee formaten: een compactere maar nog altijd ruime P9 met 5,2-inch IPS-LCD-scherm en een grotere versie (de P9 Plus) die uitgerust wordt met een 5,5-inch OLED-display. Visueel zijn de twee smartphones zo goed als tweelingen, met een fraaie behuizing uit aluminium.

Uniek aan de P9 Plus is de Press Touch-technologie, die anders reageert naarmate je harder drukt op het scherm. Een vergelijkbare functie is er bij de iPhone, onder de naam '3D Touch'. Ook de batterij is wat ruimer bij de P9 Plus: 3.000 versus 3.400 mAh. Dat zijn grote capaciteiten voor een smartphone.

Zowel de P9 als de P9 Plus tonen een Full HD-resolutie, een keuze waar Huawei aan blijft vasthouden. Concurrenten gaan voor hogere resoluties, wat een scherper beeld oplevert. Al is Full HD al bijzonder scherp, zelfs op een 5,5 inch display. Eén voordeel van Full HD is dat de batterijverbruik doorgaans gevoelig lager ligt dan bij een Quad HD-toestel.