Het interieur is prioriteit nummer één. Daarom is voor al deze locaties gekozen voor volledig onzichtbare Amina-luidsprekers. Amina is dé specialist als het gaat om het onzichtbaar plaatsen van geluid. De luidsprekers worden namelijk weggewerkt in de muur. Daar wordt overheen gepleisterd en vervolgens kan er geschilderd en behangen worden. Kortom: wel de voordelen van goed geluid, maar geen negatieve invloed op het zorgvuldig gekozen interieur.

Helikopters & instrumenten
Het begon allemaal met een mislukte poging om de geluidsoverlast van de Britse militaire helikopters te reduceren. Aan het eind van de jaren negentig experimenteerde het Britse Ministerie van Defensie met een manier om het geluid te dempen en ontwikkelde het een honingraatmateriaal dat precies het tegenovergestelde deed: geluid versterken. Al snel bleek dat het nogal ongewone materiaal dienst zou kunnen doen in een toepassing als luidsprekers. Door de Cambridge University en Amina Technologies (een van de eerste licentiehouders van deze technologie) is veel research gedaan om de luidspreker goed te laten klinken. Daardoor moet de klank niet onderdoen voor die van een hifiluidspreker.

 

 

Het geluid van een Amina-luidsprekerpaneel werkt heel anders dan bij traditionele luidsprekers. Het geluid is niet gericht, of gebundeld, zoals bij een normale luidspreker. Dankzij het vlakke paneel en het honingraatmateriaal straalt de muziek van een Amina-luidspreker in alle richtingen af, in een halfronde golf. Op die manier verspreidt het geluid zich door heel de ruimte en heb je een gelijkmatige verdeling. Je kunt het vergelijken met een instrument in een concerthal; een viool vult elke hoek met muziek. Waar je ook zit, je kunt het perfect horen, terwijl de vioolspeler het instrument naast zijn oor heeft en niet doof wordt. Dat zou met een normale luidspreker niet kunnen.

Deze innovatieve techniek toont aan dat het niet langer noodzakelijk is om grote zwarte luidsprekerboxen in de kamer te plaatsen als je kwalitatief hoogstaand geluid wil. Installateurs grappen vaak dat de luidsprekers een 100% WAF-factor (Wife Acceptance Factor) hebben, omdat vooral vrouwen dol zijn op het onzichtbare geluid.

Enorme keuze
Inmiddels zijn de Amina-luidsprekers al ruim 10 jaar op de markt en heb je qua interieur keuze te over. Als de platte luidsprekerpanelen in de muur geplaatst zijn en het pleisterwerk erover heen zit, kun je als afwerking verschillende materialen gebruiken, zoals verf, behang, leer en textiel. Bovendien kun je de Amina-luidsprekers eigenlijk om het even waar installeren: in een houten tv-kast, in een gipswand, in het plafond of onder een vergadertafel van spaanderplaat, MDF of composietmateriaal.