Met de Icon iDo stelt NuForce een erg opvallende DAC met ingebouwde hoofdtelefoonversterker voor. De iDo is immers volledig op maat van de iPhone, iPad en iPod Touch gemaakt, en kan de digitale muziekstroom rechtstreeks aflezen via de dock-connector.


Muziek is een van de features die centraal staat bij de populaire iOS-toestellen van Apple. Dat heel wat av-toestellen voor de huiskamer een speciale aansluiting hebben voor de iPod, iPhone en iPad is dan ook niet echt vreemd te noemen.

Helaas kent de weergavekwaliteit van een draagbare muziekspeler nogal wat beperkingen, die sommige fabrikanten handig weten te omzeilen door de digitale datastroom rechtstreeks uit te lezen in plaats van het analoge signaal dat uit de hoofdtelefoonaansluiting komt.

Bitperfecte weergave
Ook de nieuwe Icon iDo van NuForce bewandelt die piste en onttrekt een digitaal signaal aan de iPod en co. Dat doet de kleine NuForce (hij is amper 15 bij 11,5 bij 2,5 centimeter groot) in 'USB Host'-mode, wat moet zorgen voor een bitperfecte uitlezing met een minimum aan jitter in de datastroom.
 


In combinatie met de hoogwaardige DAC die voor de digitaal-naar-analoog omzetting van de data instaat, zou dat leiden tot een uiterst precieze weergave die de concurrentie aankan met high-end cd-spelers.

De iDo weet raad met muziekbestanden met een maximale bitdiepte van 24 bit en een maximale samplingfrequentie van 48 kHz. Een leuk extraatje is de ingebouwde IR-ontvanger, die IR-signalen accepteert van een Apple-remote. Op die manier kan je het volume en de afspeelmogelijkheden van de iDo bedienen van op afstand.

Met hoofdtelefoonversterker
De Icon iDo heeft ook een ingebouwde hoofdtelefoonversterker aan boord, die volgens NuForce sterk genoeg is om zelfs de meest veeleisende hoofdtelefoons correct aan te sturen.

Net zoals bij een losse hoofdtelefoonversterker moet dat zorgen voor een betere weergavekwaliteit. Doordat de hoofdtelefoon een optimaal amperage ontvangt van de versterker, zou de weergave opener en gecontroleerder moeten zijn.

Opvallend is trouwens dat NuForce bij deze iDo opteert voor een hoofdtelefoonaansluiting in het 3,5 millimeter formaat, terwijl de meeste andere stationaire hoofdtelefoonversterkers met een aansluiting in 6,3 millimeter formaat worden uitgerust.
 


Opvallend betaalbaar
De NuForce Icon iDo kan via een RCA-kabel worden verbonden met een stereo-installatie, maar kan ook een digitaal signaal doorsturen via de coaxiale uitgang op de achterzijde. Voor de aansluiting op de iPod, iPhone of iPad levert NuForce een door Apple goedgekeurde 30-pins synchronisatie- en laadkabel mee.

De Icon iDo is vanaf nu verkrijgbaar bij geselecteerde NuForce-dealers. De adviesprijs blijft bovendien opvallend democratisch: voor amper 249 euro zet je deze DAC-met-hoofdtelefoonversterker in je av-rek.