Pioneer onthult enkele innovatieve av-receivers: de SC-LX83, SC-LX73, VSX-LX53 en VSX-2020. Vier topmodellen waarbij Pioneer een geluidskwaliteit belooft die amper moet onderdoen voor de studiobron. Maar er zijn nog heel wat meer kenmerken die in het oog springen.

De SC-LX83 en SC-LX73 zijn de absolute topmodellen in het vernieuwde aanbod van Pioneer. Ze maken gebruik van het 'Direct Energy HD' versterkingsconcept, dat een beroep doet op analoge ICEpower klasse-D versterking. 

Bij de LX83 levert dat een continu vermogen op van maar liefst 770 watt over zeven kanalen. Dat moet het mogelijk maken om de volledige dynamiek van hoge-resolutieklank weer te geven bij ongecomprimeerde formaten zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio.

De indrukwekkende specificaties vertalen zich ook in een resem certificaten, zoals THX Ultra 2 Plus (SC-LX83) en THX select 2 Plus (SC-LX73). Daarmee zouden deze receivers de eerste Klasse D-implementaties zijn die het THX-certificaat ontvangen. Ook het wereldbefaamde AIR Studios kende zijn kwaliteitslabel toe aan beide toestellen.
 


 

3D-compatibel
Diverse technologische innovaties beloven ook gecomprimeerde audio meer vitaliteit te bezorgen, en natuurlijk worden ook de toonaangevende HD-videoformaten ondersteund, inclusief 3D. Krachtige upscalingmogelijkheden (tot 1.080p) moeten ervoor zorgen dat ook SD-video (standaard definitie) er goed uitziet op een Full HD-scherm.

Naast alle belangrijke interfaces en ondersteunde formaten die je verwacht van een topmodel, zijn de nieuwe av-receivers eveneens compatibel met Bluetooth-streaming. Ook een LAN-aansluiting voor internetradio tekent present.

Deze functies kunnen bediend worden met een optionele afstandsbediening met Pioneers iControlAV-toepassing voor iPhone en iPod touch. Daarmee moeten ze zorgen voor een ultieme plug & play-integratie met de thuisbioscoopsystemen van Pioneer.

Beschikbaarheid
De vier nieuwkomers zijn vanaf nu beschikbaar bij de Pioneer-dealer. De SC-LX83 verwisselt voor 2.399 euro van eigenaar, terwijl je voor de SC-LX73 1.799 euro neertelt. De VSX-LX53 en VSX-2020-K zijn iets democratischer geprijsd, met adviesprijzen van respectievelijk 1.399 en 1.099 euro.

De iControlAV-toepassing is gratis verkrijgbaar in de App Store op iPhone en iPod touch en op www.iTunes.com/appstore/.

Hieronder zetten we alle specificaties nog even op een rijtje: