Stereo, 5.1 of 7.1? Een surroundsysteem is de beste keuze als aan twee voorwaarden voldaan wordt. Ten eerste is het niet de bedoeling dat je alleen maar naar muziek luistert op zo’n systeem, maar dat je het ook gebruikt om filmsoundtracks – en eventueel ook spelletjes en dergelijke – op weer te geven. Is het je alleen om muziek te doen, dan is een stereoset een betere keuze.

Ten tweede moet je natuurlijk wel voldoende ruimte hebben om zo’n surroundsysteem op een elegante manier te integreren in je woonkamer. En geloof ons, dat is niet evident. En al helemaal niet als je daarbij de aanbevolen opstellingsregels wil volgen, met het oog op een optimale geluidskwaliteit.

En heb je er al aan gedacht dat je zes luidsprekerkabels nodig hebt om de luidsprekers van een 5.1-systeem aan te sluiten? Die kriskras doorheen de kamer lopen? Het idee alleen al!

Natuurlijk rijken we in deze integratiegids een aantal interessante oplossingen aan voor die problemen, maar je zal hoe dan ook op voorhand moeten beslissen of je stereo wil of surround.

En ja, er bestaat ook zoiets als ‘virtual surround’, waarbij met minder luidsprekers een surround-achtige spreiding van het geluid wordt nagestreefd. Maar laat je niets wijsmaken: dat klinkt bij lange na niet hetzelfde als een écht surroundsysteem.