Toon alles (5)
Eric  Beeckmans

Levert HDR nog andere voordelen dan die opvallende highlights?

Ja, zeker op vlak van zwart detail. Je kunt nu dingen doen die vroeger erg gevaarlijk waren. Beelden met een zeer hoog contrast, waarvan je nu weet dat je zowel de donkere als de heldere details zal blijven zien bijvoorbeeld. Vroeger nam je dan een reëel risico dat je in een van beide delen het detail volledig zou verliezen. En door die hoge helderheidspieken lijken de schaduwen veel solider. Dat betekent wel dat je elk beeld moet herbekijken en balanceren.

Marco Polo was bijvoorbeeld was al onmiddellijk in dci-p3 kleurbereik gezet, net zoals voor film. We werkten hoofzakelijk met drie lichtbronnen: zonlicht, maanlicht en vuur. Soms gebruikten we zelfs alleen het licht van een kaars of toorts die zichtbaar waren in het beeld, zonder bijkomende belichting. En toch moesten we elke highlight in de toorts bewaren, zonder detail te verliezen in de donkere delen. Dat was vijf jaar geleden niet mogelijk geweest.

Maar je moet er wel rekening mee houden dat de consumenten de komende jaren nog steeds heel veel in SDR kijken. Dus je moet een ideale mix vinden.

gerelateerde items