Apple deed vandaag waslijst aankondigingen in San Francisco, maar één trok alle aandacht naar zich toe: de iPad Air. Deze nieuwe versie van de superpopulaire tablet is op een straf dieet gestuurd. 

De iPad Air behoudt een Retina-scherm van 9,7 inch diameter met een resolutie van 2.048 x 1.536. In het oog springend is dat de tablet circa twintig procent dunner is geworden en nu slechts 7,5 mm dik is. Het levert een onwaarschijnlijk contrast op als de iPad Air naast het model van vorig jaar houdt.

Maar in gebruik is vooral het sterk afgenomen gewicht belangrijk, meer dan dikte. De iPad Air weegt ongeveer 469 gram (voor de WiFi-versie, 4G weegt iets meer), wat stukken minder is dan voorheen. Om juist te zijn: 28 procent minder. Op dat vlak zet Apple weer de norm, al is de afstand naar concurrenten zoals de Sony Xperia Tablet Z (495 gram, hier getest) niet zo groot.

De iPad Air blijft op zijn prijspunt van voorheen. Het instapmodel kost 479 euro, het allerduurste met 128 GB en 4G loopt op tot 869 euro. De iPad 2 blijft beschikbaar, vanaf 379 euro. Dat laatste is vrij fors voor een tablet die zijn leeftijd toch wat begint te tonen.