Marktanalysebureau IDC heeft na een onderzoek op de tabletmarkt de voorspelling gedaan dat Apple’s iPad de positie van marktleider zal inleveren dit jaar. De organisatie denkt dat kleine tablets beter zullen verkopen dan grote tablets.

“De helft van het aantal tablets dat op de markt kwam in het afgelopen kwartaal is kleiner dan 8 inch. Het aantal kleinere apparaten zal de komende jaren blijven groeien, denken we”, aldus IDC.

Het gevolg van de trend die het onderzoeksbureau ziet is dat de iPad het gaat verliezen van Android-tablets. Van alle tablets die verkocht worden in 2013 is geraamd dat 48,8 procent Android draaien en 46 procent iOS.

Het zou voor het eerst zijn dat Apple op tablet-gebied voorbijgestreefd wordt.

Te laat, te groot en te duur
Hoewel Apple nu wel een goedkopere en kleinere tablet op de markt heeft, de iPad Mini, is het bedrijf redelijk laat in vergelijking met Android. In 2010 waren er al 7 inch Android-tablets op de markt.

Twee factoren die het groeiende marktaandeel van Android-tablets verder in de hand werken zijn de prijs en de grootte van de tablets. Apple’s iPad Mini kost minimaal 335 euro, waar een Android-tablet soms maar de helft kost.

Hoewel de iPad-ervaring dan wellicht een betere is, met zo’n prijsverschil gaan consumenten die niet zoveel geld aan een tablet kunnen of willen uitgeven toch voor de goedkopere Android-optie.

En Windows?
Er blijft niet veel marktaandeel over voor Windows-tablets, zoals de cijfers hierboven al verraden. Tablets met Windows RT zullen een marktaandeel van 1,9 procent behalen in 2013.

Tablets met volwaardige Windows-versies zullen volgens IDC wel meer marktaandeel kunnen behalen in de toekomst. In 2017 wordt dat marktaandeel namelijk geschat op 7,4 procent.