Microsoft gaat in het najaar twee tablets uitbrengen. De Windows-maker wil hiermee eindelijk een antwoord bieden op het succes van de iPad. Op de tablets zal de gloednieuwe Windows 8 draaien en net zoals de Xbox 360 maakt Microsoft ze helemaal zelf.

Steve Ballmer, CEO van Microsoft, presenteerde de tabletplannen maandagavond. Hij en andere medewerkers spraken bijna vijftig minuten over de twee tablets, die de naam ‘Surface’ dragen. Toch is nog verre van alles bekend over de nieuwe toestellen, die rond de lancering van Windows 8 beschikbaar zullen zijn. Vermoedelijk vindt dat plaats in oktober.

De Surface-tablets zijn vooral technisch heel verschillend. Beide hebben een 10,6-inch scherm, maar onder de motorkap is de hardware heel anders. De Surface met Windows RT gebruikt hardware vergelijkbaar met wat er in de iPad en Android-tablets steekt, terwijl de Surface Windows 8 Pro Edition te beschouwen is als een concurrent voor een ultrabook of laptop.

Het verschil in gewicht is dan ook vrij groot: de Surface met Windows RT weegt 676 gram, terwijl de ‘professionele’ Surface-tablet 903 gram zwaar is. Het is ook wat dikker. De RT-versie is qua dikte en gewicht zeer vergelijkbaar met de iPad.