De lancering van de iPhone was een succes, maar wat nu voor Apple? Op het internet wordt al druk gespeculeerd over de iPhone 2.0, maar ook over een iPod met het aanraakscherm van de iPhone.

Een van de aantrekkelijkste eigenschappen van de iPhone is het multitouch aanraakscherm. Niet alleen de bediening spreekt tot de verbeelding, het breedbeeldformaat is ideaal om video's te bekijken.

Voor een aantal waarnemers is het zo klaar als een klontje: waarom maakt Apple geen goedkopere iPhone zonder mobiele-telefoniemogelijkheden, maar mét het breedbeeld aanraakscherm? Oh, wacht eens: zou dat dan niet gewoon een nieuwe iPod kunnen zijn?

Apple-watchers van het onderzoeksbureau Piper Jaffray voorspellen in een maandag vrijgegeven rapport dat Apple binnenkort (tijdens Macworld?) met een nieuw iPod-model met breedbeeldscherm op de proppen komt, zeg maar een iPhone zonder telefoon. Geruchten over een iPod met groot scherm doen al langer de ronde, en bovendien is het al enige tijd geleden dat Apple zijn iPod-lijn heeft vernieuwd.

Piper Jaffray schat de winkelprijs van een iPod met dezelfde aanraakgevoelige interface als de iPhone - en Mac OS X als besturingssysteem - op ongeveer 299 dollar. Ter vergelijking: het huidige 80 GB-topmodel kost in de VS 349 dollar, de 30 GB-versie 249 dollar.

iPhone 2.0

Ook aan opvolgers voor de iPhone - gemeenzaam de iPhone 2.0 genoemd - is er geen gebrek. Analist Kevin Chang van het onderzoeksbureau JP Morgan Taiwan claimt dat de volgende generatie iPhones sterk op de kleine iPod Nano zullen lijken.

Chang baseert zich op gesprekken met niet nader genoemde bronnen. Ook een octrooiaanvraag van Apple voor een klein apparaat met een gelijkaardige invoermethode als het befaamde Click Wheel wijst volgens Chang in die richting.

De vraag rijst natuurlijk wat het nut is van een iPhone zonder zijn voornaamste troef - het aanraakgevoelige scherm. Met een kleine, goedkopere versie van de originele iPhone zou Apple een breder publiek kunnen aanboren, een strategie die het bedrijf eerder al met succes toepaste voor zijn muziekspelers.

Een mooi voorbeeld is de iPod Shuffle, een eenvoudige muziekspeler zonder scherm. Apple slaagde er toen in om het ontbreken van het scherm voor te stellen als een innovatie. Misschien kan het bedrijf met de iPhone 2.0 deze truc herhalen?

Vooral in Europa zou een afgeslankte versie van de iPhone van pas kunnen komen. Verwacht wordt dat de eerste generatie van Europese iPhones 3G zullen ondersteunen. Een beperkte, goedkope iPhone zou dan klanten aanspreken die geen zin hebben in een duur 3G-abonnement, in de eerste plaats het jongere doelpubliek.

Met een bijdrage van Tom Krazit, CNET News.com