Het Eindhovense bedrijf iRex heeft begin deze week de eerste loot van de tweede generatie van e-lezers gepresenteerd. We waren erbij en moesten concluderen dat we op korte termijn nog geen grote revoluties als kleur of video op de eReaders moeten verwachten. Maar de toekomst ziet er interessant uit.

De nieuwe Digital Reader van iRex laat zien dat de technologie zich gestaag ontwikkelt. Het product (foto rechts) leunt op een nieuwe architectuur maar werkt en toont in grote lijnen hetzelfde als zijn voorganger. Vooral qua formaat verschilt het van de oudere iLiad. iRex heeft de e-lezer opgeblazen richting A4-formaat, in de hoop ook gebruikers als studenten en kantoorwerkers over de streep te trekken.

Mooi in kleur
Maar zowel de iLiad als de eReader toont pagina's nog altijd in zestien gradaties van grijs. Wanneer komt iRex met een e-lezer die krantenpagina's en magazines mooi in fullcolour toont?

Volgens Willem Endhoven, vicepresident marketing en businessontwikkeling bij iRex, is er  al veel mogelijk. Zo heeft E-Ink, het bedrijf dat de befaamde elektronische inkt ontwikkelt, al een prototype (zie foto links) getoond van een kleurenscherm. Het komt volgend jaar beschikbaar.

Vraag valt tegen
De behoefte van de klant aan (duurdere) kleurenweergave op de eReader telt voor iRex zwaar bij de ontwikkeling ervan, aldus Endhoven. En die vraag valt volgens hem tot nog toe "behoorlijk tegen". Hij denkt dat dit komt doordat veel teksten (boeken, documenten) die mensen lezen, hetzij op uitdraaien of in boeken, gewoon in zwart-wit zijn afgedrukt.

Ook prototypes van digitale lezers die nog moeten verschijnen, tonen geen kleur. Dat geldt bijvoorbeeld voor een e-lezer die het Amerikaanse bedrijf Plastic Logic in de tweede helft van 2009 op de markt wil brengen. En niets wijst erop dat de nieuwe Sony Reader, waarschijnlijk te lanceren in oktober, kleur zal tonen. Het is afwachten wat Amazon met de nieuwe Kindle gaat doen; deze wordt dit jaar nog niet gelanceerd.

Vlindervleugels
Overigens werkt ook chipmaker Qualcomm aan een scherm dat gebruikt zou kunnen worden in e-lezers. Het Mirasol-scherm, geïnspireerd door vlindervleugels, toont eveneens alsof het geprint is. De pixelelementen zijn opgebouwd uit piekpleine elektromechanische systemen met membranen, die in een bepaalde stand kleuren reflecteren. Het energieverbruik is minimaal.