Apples iTunes zonder kopieerbeveiliging zijn in Amerika voortaan net zo duur als de beschermde liedjes. Het bedrijf breidt daarnaast de iTunes Plus-collectie uit met muziek van onafhankelijke platenlabels.

Topman Steve Jobs heeft de prijsdaling bevestigd tegenover de Wall Street Journal. "Het [iTunes Plus-aanbod] is bij onze klanten erg populair, en we maken het nog beter betaalbaar", verklaart hij. De Amerikaanse prijzen van de iTunes zonder kopieerbeveiliging (DRM-vrij) dalen sinds gisteren met bijna een kwart naar 99 dollarcent; de prijs van de 'gewone' iTunes met beperkingen.

Apple voegt bovendien "meer dan twee miljoen tracks van onafhankelijke platenlabels" aan de iTunes Plus-collectie toe, zo heeft een woordvoerder tegenover Reuters bevestigd. Momenteel zijn de iTunes Plus-liedjes enkel afkomstig uit de catalogus van platenmaatschappij EMI.

Benelux

Nog niet duidelijk is of klanten in de Benelux ook van de lagere prijzen gaan profiteren. De Belgische vertegenwoordiger van Apple was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar, maar een snelle steekproef leert dat de liedjes zonder kopieerslot hier nog steeds 1,29 euro kosten.

De algemene conclusie is dat Apple met deze zet reageert op de recente lancering van Amazons MP3 Store. Die verkoopt zo'n twee miljoen liedjes van platenlabel Universal als onbeschermde mp3-tracks, voor prijzen van tussen de 89 en 99 dollarcent. Maar Apple ontkent dat de prijsverlaging een antwoord is op de concurrentie.

Update 15u10: De iTunes Plus zijn ook voor Belgische gebruikers in prijs verlaagd en kosten nu nog 99 eurocent. Dat heeft Apple zojuist bekendgemaakt.