De Amerikaanse advocaat Jack Thompson vecht al jaren voor de zeden in muziek en videospellen. Helaas komt hij zelf steeds slechter uit de strijd.

De afgelopen weken kwam Jack Thompson weer uitvoerig in beeld, bijvoorbeeld als figurant in de nieuwste Grand Theft Auto-game. De man wordt bedolven onder de haatmails en antwoordt meestal vriendelijk terug met een schadeclaim of censuuraanvraag. Zijn kruistocht begon in 1975, toen hij meermaals een klacht indiende tegen parodienummers als Boys Want Sex In The Morning. Radio-dj's begonnen op hun beurt met hem te spotten, waarop hij gewoon meer klachten indiende.

Anno 2007 houdt de republikeins-conservatieve advocaat uit Florida nog steeds vast aan zijn christelijke waarden. Na zijn strijd tegen rapmuziek is hij al een tijdje zoet met het vechten tegen geweld in videogames. Graag geven we u de vijf opvallendste Thompson-acties van de afgelopen jaren mee. Zo blijft u tenminste niet de hele avond gewelddadige spelletjes spelen.

Batman begins
Advocaten zijn doorgaans niet de hipste mensen, maar Jack Thompson is toch wel een buitenbeentje als hij indruk wil maken. Begin jaren negentig, toen Doom nog niet bestond en Commander Keen de held van het universum was, hield Thompson zich nog volop bezig met de bestrijding van rapmuziek. Om zijn eisen wat kracht bij te zetten, stuurde hij regelmatig een kopie van zijn rijbewijs mee. Over zijn eigen foto plakte de man een beeld van Batman. Het was naar eigen zeggen een verduidelijking van de heldhaftige rol die hij speelt door de politie te helpen in haar strijd tegen geweld.

Gelieve uw seksualiteit aan te kruisen
Na zijn tirade tegen rapmuziek richtte de advocaat zijn pijlen op Janet Reno. De voormalige Amerikaanse minister van Justitie en de controversiële advocaat leven al enkele jaren op voet van oorlog. Thompson, fel gekant tegen homo's, vroeg een keer aan Reno om aan te kruisen wat haar seksualiteit precies is. Reno legde haar hand op zijn schouder en antwoordde: "Ik ben enkel geïnteresseerd in viriele mannen, daarom heb ik geen interesse in je." Thompson diende prompt een klacht in tegen haar. Hij beschouwde haar aanraking als ongewenst contact.