Toon alles (5)

Spijtig toevallige drummer

Toen de drummer van de band werd opgeroepen om te gaan vechten aan het front nam hij plaats achter het drumstel. Hij leek daar eigenlijk nog meer op zijn gemak dan achter de microfoon. Na de oorlog was Marshall zo'n goede drummer geworden dat hij les begon te geven. Zijn lijst oud-leerlingen heeft meer weg van een hall of fame. Onder andere Mitch Mitchell (The Jimi Hendrix Experience), Micky Walter (Little Richard) en Mick Underwood (Ritchie Blackmore) leerden bij hem drummen.

Met het geld dat hij verdiende als drumleraar opende hij in 1960 een muziekwinkel. Hij deed goede zaken en voerde Gibson en Fender gitaren in. Na een paar jaar leek het hem lucratiever om verkoopwaar zelf te bouwen, maar dacht dat hij het niet aan de straatstenen zou kwijt raken. Bovendien wou hij ook in de verste verte geen generieke versterker bouwen en zat dus in een design- en verkoopsimpasse.

Het is pas wanneer Pete Townshend (The Who) hem vroeg om iets "bigger and louder", dat Marshall zijn kans ziet. Hij neem Dudley Craven, een ex-werknemer bij EMI, als leerjongen onder de vleugels en samen ontwierpen ze de eerste versterker onder de "Marshall Amplification" vlag. Zes prototypes later waren Townshend en andere klanten blij met de sound die rock-muziek tot vandaag de dag definieert.

Je moet in gedachten houden dat in die tijd er geen effecten-pedalen bestonden. Distortion, fuzz en tremolo waren er niet. In feite werden ze - distortion in het bijzondere - als onwenselijke beschouwd. Jim Marshall was de eerste die er in geslaagd was een versterker te bouwen die "scheurde" en mensen hielden ervan.

De o zo iconische sound van hedendaagse rockmuziek was ongehoord voor de komst van Marshall.

gerelateerde items