AptX is al een tijdje aan een gestage opmars bezig, vooral bij smartphones en thuisaudio. Maar nu gaat JVC-Kenwood als eerste de codec ondersteunen in de auto.

Er zijn wel meer audio-oplossingen voor de wagen die muziek via Bluetooth van een smartphone afspelen. De audio wordt daarbij achter de schermen gecodeerd volgens een bepaalde codec, meestal MP3, AAC of - als je pech hebt - SBC. AptX is een veel nieuwe manier om te coderen, die een efficiëntere lossy methode biedt of zelfs een compleet lossless variant.

Zeker de lossless versie weerlegt de traditionele kritiek op Bluetooth-streaming vanuit audiofielenhoek. In theorie is er geen kwaliteitsverlies bij het draadloos transport, zoals dat bijvoorbeeld bij de SBC-codec wel is. 

Ter verduidelijking: het gaat hier niet om de codering van de muziekbestanden zelf, maar over de codering die (onzichtbaar voor de luisteraar) gebeurt als een muziekbestand over Bluetooth wordt gestuurd. Daarbij maakt het niet uit of het bronbestand een MP3, AAC of FLAC is, om maar drie willekeurige formaten op te noemen.

Het is CSR, de bedenker van Aptx, die de samenwerking met JVC-Kenwood bekend maakt. Volgens dat bedrijf zal de codec naar dertien producten van JVC-Kenwood worden gebracht. Daarbij wordt ook gehint dat de codec via JVC-Kenwood ook bij units zal opduiken die reeds in-fabriek worden geïnstalleerd bij nieuwe auto's.