Redactie

Kies de juiste muziekstreamdienst

Muziek luisteren met behulp van CDs of LPs is al lang verleden tijd: de toekomst ligt in streaming muziekdiensten waarbij je toegang hebt tot miljoenen nummers. Maar welke dienst is nu het beste? We zetten er even een paar op een rijtje.

,

De bekendste is mogelijk Spotify. Spotify is een Zweeds bedrijf dat sinds eind vorig jaar zijn diensten in België aanbiedt. Met een muziekcollectie van meer dan achttien miljoen nummers behoort Spotify ook onmiddellijk bij de grootste.

Om van Spotify gebruik te maken moet je niet betalen. Al wat je nodig hebt is een Facebook-account. De gratis versie van Spotify, Spotify Free, is wel beperkt: zo kan je maximaal twintig uur per maand luisteren en krijg je elke vijf nummers een advertentie te horen.

Met achttien miljoen nummers vind je bijna sowieso de muziek die je zoekt: de dienst heeft (bijna) alle hedendaagse muziek en wanneer we op ‘Willy Sommers’ gaan zoeken dan vinden we meteen ‘Laat de zon in je hart’. Sommige nummers ontbreken echter: als we ‘wie heb ik aan de lijn’ willen zingen met K3’s Tele-Romeo vinden we helaas geen resultaten. Helaas, of misschien wel gelukkig.

Je krijgt standaard muziek aangeleverd tegen 160kbps, wat meer dan voldoende is om op je computer met standaardspeakers of een hoofdtelefoon te luisteren.

Wil je betere kwaliteit? Dan zal je moeten betalen. Voor 4,99 euro per maand krijg je onbeperkt muziekluisteren zonder reclame en voor 9,99 euro per maand kan je dat ook doen vanaf je smartphone en zelfs offline in 320kbps.

Spotify heeft apps voor iOS, Android, OSX, Windows, Symbian, Blackberry en Palm. Om mobiele apps te kunnen gebruiken moet je wel een Premium-account hebben. Je kan Spotify niet beluisteren vanuit je browser zonder de Spotify software.

,

Deezer is al langer toegankelijk in België, maar is onlangs pas officieel gelanceerd op ons grondgebied. Zonder account kan je naar previews luisteren van 30 seconden. Een account aanmaken hoeft niet: je kan je ook aanmelden met Facebook. Ook Deezer zegt achttien miljoen nummers in zijn databank te hebben.

Deezer komt in drie smaken: Deezer Discovery, de gratis, advertentie-gebaseerde versie van Deezer die je 15 dagen kan uitproberen. Hiermee kan je volledige nummers afspelen. Na 15 dagen krijg je vijf uur per maand muziek.

Bij Deezer Premium krijg je onbeperkt muziek luisteren zonder advertenties. Met Deezer Premium krijg je hogere kwaliteit muziek en maak je Deezer reclamevrij. Hiervoor moet je 4,99 euro per maand neertellen.

De derde variant is Deezer Premium+: muziek offline opslaan, op je mobiele telefoon beluisteren en alle voordelen van de gewone Premium-versie.  Voor Premium+ betaal je 9,99 euro per maand. Belgacomklanten kunnen Deezer gratis activeren als exclusief voordeel.

Deezer heeft apps voor iOS, Android en BlackBerry. Je kan Deezer beluisteren vanuit je browser, als er Flash Player aanwezig is. Er is ook een mobiele site beschikbaar waar je nog andere platformen kan vinden die Deezer ondersteunt.

,

Simfy promoot zichzelf als ‘de grootste muziekdatabank van België’ en zegt achttien miljoen nummers te hebben. Dat is evenveel als Spotify en Deezer. Eigenlijk lijkt Simfy, wat de interface betreft, nog het hardste op Spotify.

Simfy kan wel beluisterd worden vanuit je browser – in tegenstelling tot Spotify. Verder is het aanbod quasi gelijk met Spotify: 4,99 en 9,99 euro per maand voor respectievelijk Premium en Premium Plus, waarbij je onbeperkt kan luisteren. Bij Simfy Premium Plus krijg je de mogelijkheid mobiel te luisteren naar de muziekcollectie van Simfy, bij Simfy Premium krijg je die niet.

Ook hier is er geen abonnement: je kan opzeggen op elk moment. Simfy Free is zwaar beperkt tot twintig uur de eerste acht weken. Daarna kan je enkel nog previews beluisteren van om en bij de dertig seconden.

,

Grooveshark heeft een iets kleinere database, maar is wel volledig gratis te gebruiken. Je moet zelfs geen account aanmaken: de dienst werkt gewoon. Er zijn wel advertenties zichtbaar maar die kan je verbergen voor zes euro per maand.

Voor zes euro krijg je ook een online DJ-console ter beschikking zodat je de ‘vetste schijven’ kunt mixen. Voor negen euro per maand kan je ook op je Android-smartphone luisteren in maximaal 320kbps. Als je op Edge (of GPRS) surft zal Grooveshark zich aanpassen tot 64kbps.
 

,

Last.fm is de oudste van de hoop: de muziekdienst heeft immens veel informatie over artiesten en nummers, en  is eigenlijk een sociaal netwerk op zich met profielen, berichtjes, muziekstijlvergelijking en meer.

Je kan vanuit Spotify, iTunes, Windows Media Player en andere populaire muziekspelers de laatst afgespeelde nummers uploaden naar Last.fm. Die houden dan bij wat jouw favoriete muziek is.

Voor drie euro per maand kan je bij Last.fm ook terecht om muziek af te spelen. Dat kan enkel vanaf de website uit een muziekdatabase van iets meer dan twaalf miljoen nummers – in 128kbps formaat.

,

Rara.com richt zich – naar eigen zeggen – op de minder computervertrouwde muziekliefhebber. Hun interface is gebaseerd op Flash en volledig aangepast aan het doelpubliek. De interface is heel simpel – weinig knopjes en door muziek bladeren met behulp van album-art. Rara is enkel met subscriptie beschikbaar, maar de eerste maanden betaal je 0,99 of 1,99 euro, afhankelijk van het abonnement. Na 3 maanden moet je de normale tarieven betalen, zijnde 4,99 euro en 9,99 euro.

Je kan op elk moment je abonnement opzeggen – dus ook binnen 3 maanden. Voor het goedkoopste abonnement krijg je onbeperkt toegang tot de muziekcatalogus via de website, voor het duurste abonnement mag je jezelf ook aan een mobiele versie verwachten. Helaas is die enkel voor Android. Op Android kan je (eigenlijk) ook zonder het duurdere abonnement streamen door de website te openen, die gebaseerd is op Flash.

,

De nieuwste speler op de streaming audio markt is ongetwijfeld MyJuke. MyJuke.be is sinds deze maand beschikbaar in België en heeft al een stevige muziekdatabase. Eerlijk is eerlijk: enkele nummers die ik bij de andere diensten wel vond kan ik bij MyJuke niet afspelen.

MyJuke is voorlopig extra lang gratis en heeft een iOS- en Android-app.  Eenmaal de gratis periode verstreken is kan je welgeteld kiezen uit één abonnement: voor 9,99 euro per maand (minder als je voor een langere periode ineens neemt).

MyJuke is uitsluitend te gebruiken vanuit een browser met Adobe Flash-ondersteuning. Er zijn natuurlijk ook smartphone-apps beschikbaar.

,

Nog een nieuwe speler op de markt is Music Unlimited, een dienst van Sony. Met Music Unlimited kan je onbeperkt muziek afspelen voor 3,99 euro – of toch: onbeperkt een genre kiezen en daar een radiozender voor maken. Pas als je 9,99 euro per maand neertelt kan je zelf kiezen waar je naar luistert. Zonder te betalen zijn er enkel previews van dertig seconden beschikbaar.

Je kan met Music Unlimited ook offline luisteren en buiten de iPhone en Android apps zijn er ook applicaties meegeleverd met de Sony Playstation, de Sony Walkmans en de Sony Bravia TVs.

Sony's Music Unlimited is de meest gesloten streamingdienst van ze allemaal – mogelijk omdat Sony niet met zichzelf heeft liggen lobby'en. Spotify, Deezer en andere aanbieders hebben, hoogst waarschijnlijk, enorm hard moeten onderhandelen om de diensten zo ver te krijgen als ze nu zijn.

,

Je hebt muziekbeheerders en online streamingdiensten, maar kan het niet gewoon allebei? Tomahawk vult je muziekcollectie aan met de hulp van je vrienden en het web.

Tomahawk is het monster van Frankenstein van de muziekdiensten. Op het eerste gezicht is het vergelijkbaar met programma’s als iTunes, MediaMonkey of WinAmp. Een mediabeheerder dus, die je harde schijf scant op muziekbestanden en die kan afspelen, indelen in afspeelijsten en ordenen.

Niets bijzonders tot dusver, en we hebben ook het een en ander aan te merken op zijn soms gecompliceerde interface. Het wordt echter meteen interessant als je Tomahawks resolvers installeert, plug-ins die contact maken met een groot online muziekdiensten als Songza, Spotify, YouTube, Grooveshark en Last.fm.

Speel je nu muziek op je harde schijf af, zal Tomahawk je relevante suggesties doen van vergelijkbare artiesten die het vindt bij deze online diensten. Zo wordt het speels eenvoudig om gericht bepaalde muziek af te spelen die je weliswaar niet zelf in bezit hebt, maar die wel te vinden is in een van de gigantische collecties van bovengenoemde diensten.

Er is ook een sociaal aspect aan Tomahawk, want als je vrienden ook het programma laat installeren, kun je hun afspeellijsten doorbladeren en gevonden muziek toevoegen aan je eigen collectie. Daarbij is het niet van belang of de bestanden fysiek op je computer staan; Tomahawk vindt ze wel ergens in die grote muziekwolk.

Hoewel de interface nogal wennen is en we niet altijd meteen alle muziek kunnen afspelen die we vinden, is Tomahawk desondanks een geweldig programma voor alle mensen die lid zijn van verschillende streaming diensten, een aardige muziekcollectie op de thuis-pc hebben en af en toe door de bomen het bos niet meer zijn.

Bovendien is dit programma opensource en werkt voor verschillende besturingssystemen. En uiteraard is er, zoals het hoort, sinds kort ook een versie van Tomahawk die je in de browser kunt gebruiken.

Tekst Tomahawk: Rowald Pruyn

,

Ja, ook op YouTube is muziek te vinden. Die kan je in een afspeellijst zetten en overal mee naartoe nemen. Enig nadeel is dat je vaak advertenties te zien krijgt en dat er video bij is: bij het gebruik in de trein via het mobiel datanetwerk (bijvoorbeeld) zal je data veel sneller op zijn dan bij het streamen van enkel audio.

Verder is de kwaliteit van het geluid niet altijd gegarandeerd bij YouTube. Gelukkig zijn er diensten als VEVO die de originele videoclips op YouTube zetten. Zo is het perfect legaal – VEVO is een samenwerking tussen platenmaatschappijen – en heb je toch perfect geluid.

,

Of je nu van pop, rock, blues of jazz gek wordt: het kan allemaal. Soms gratis, soms tegen betaling. Het lijkt er op dat elke dienst zijn eigen plus- en minpunten heeft. Zo is Rara heel gebruiksvriendelijk maar zijn de functies te beperkt, is Spotify niet te gebruiken in je browser en kan MyJuke niet rekenen op volledige medewerking van de platenmatschappijen.

Hieronder nog even een overzichtje van alle diensten:

overzicht van diensten

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.