Beeld

Kleef je volgende LG OLED tv gewoon aan de muur

LG zet volop in op OLED. Een uitgebreide line-up met een aantal nieuwe modellen maakt duidelijk dat ze de volgende jaren de ingeslagen richting willen aanhouden. Maar een paar technologische nieuwigheden onderstrepen pas echt hoe serieus LG met OLED bezig is. En ze zijn best indrukwekkend.

Een verrassing. Dat werd ons beloofd als we naar de kantoren van LG kwamen.  Het gaat over OLED. Maar wat valt er nog meer te zeggen over deze nieuwe televisie technologie die ontegensprekelijk prachtige beelden levert die een echt cinema-gevoel creëren. Wil je nog eens lezen wat OLED zo anders maakt ten opzichte van lcd tv, dan kan je terecht bij ons achtergrondartikel (klik hier). In het kort: OLED levert absoluut zwart, en dus een uitmuntend contrast. Kleuren ogen naast dat sterke zwart erg levendig. OLED heeft een zeer brede kijkhoek, zodat je vanuit een brede waaier kijkplaatsen van hetzelfde prachtige beeld geniet.

 

,

Maar wat LG ons kon laten zien, toont pas echt dat OLED de televisie van de toekomst is. Wat dacht je van een tweezijdig 55 inch scherm? Het is nauwelijks 5,3mm dik en weegt 12 kg. Zowel voor- als achteraan heb je een Full HD scherm. En het beeld hoeft niet hetzelfde te zijn. De conceptmodellen hingen aan een slanke staaf die eindigde in een plafondmodule. Daar zit uiteraard alle elektronica in. Het concept is niet ondenkbaar is in de woonkamer, het zou in elk geval een volledig nieuwe opstelling mogelijk maken. En de gedachte dat de kids rustig iets anders kunnen bekijken dan pa en ma heeft wel wat aantrekkingskracht. Het scherm zou ook perfect kunnen gebruik maken van Ultra HD.

Toch ziet LG dit meer als een zakelijke oplossing. Denk dan aan musea, luchthavens, winkels, etc… Wanneer dan? In 2016 zou deze oplossing op de markt komen.

,

Zo mogelijk nog indrukwekkender was de volgende demonstratie. Een flexibel scherm, met een dikte van nauwelijks 0,97mm en een gewicht van 2,5kg dat je bijna als een sticker op de muur hangt. Het 55 inch Full HD scherm in de demo was magnetisch opgehangen op een lichtjes cilindervormig oppervlak. Aan de achterzijde van het scherm is onderaan een dunne strook elektronica te zien die het scherm aanstuurt, en een flinterdunne lintkabel die data en stroom aanvoert. Alle andere elektronica zat in de pilaar verborgen.

De mogelijkheden van zo’n scherm zijn enorm. Je ziet het best als een algemene display-technologie en niet zozeer als een televisie. Met dit soort schermen zou je op heel wat plaatsen in huis een scherm kunnen voorzien. Het scherm in de demo kon slechts licht geplooid worden, maar dat is omdat het voorzien is van een beschermende glasplaat. Het OLED-scherm alleen zou je kunnen oprollen en in een koker van 10cm diameter stoppen. Alleen al voor het vervoer van een scherm zou dat behoorlijke gevolgen hebben.

Maar eens we ook over een gemakkelijke contact-oplossing beschikken voor data en stroom zou je het scherm gewoon van de muur kunnen halen, oprollen en in een andere kamer weer ophangen. Zover staan we echter nog niet. LG voorziet deze technologie te gebruiken in een model dat al in 2016 op de markt zal komen, maar dan wel in een vast kader. Het voorlopig enige voordeel is dan hoe ongelooflijk dun het scherm is.

,

Erg indrukwekkend, we kunnen het niet ontkennen, maar dus wel nog toekomstmuziek. Kan je niet meer wachten, dan is de nieuwe line-up zeker de moeite waard om even te bekijken. Je vindt hem hier.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.