Het gonst op het internet van de geruchten over de nakende lancering van de ‘iTV’, een digitale mediaspeler van Apple die je kan aansluiten op je televisie.

Kevin Rose, de doorgaans goed ingelichte CEO van de technologiesite Digg, schrijft op zijn blog dat Apple de iTV in september wil voorstellen. Dat is de nieuwe naam van Apple TV, een mediaspeler die in 2007 door Apple op de markt werd gebracht, maar die nooit echt is doorgebroken.

Er waren al langer geruchten over de herlancering van Apple TV, maar de informatie waarover Rose beschikt is wel heel gedetailleerd. Het toestel zou in de VS voor 99 dollar te koop zal zijn. Ter vergelijking: de Apple TV kostte bij ons aanvankelijk 299 euro, en heeft vandaag nog een prijskaartje van 269 euro.

Als het toestel een commercieel succes wordt, dan wordt Apple een te duchten concurrent voor fabrikanten van gameconsoles. Ook aanbieders van digitale televisie kijken wellicht met argusogen toe, omdat het toestel het in principe ook mogelijk maakt om films en tv-programma’s van het web op je tv te bekijken.

Het toestel zou passen in Apples strategie voor mobiele toestellen zoals de iPhone en de iPad. Klanten kunnen films kopen via de iTunes-winkel. Wellicht zal je ook eenvoudig bestanden, zoals foto’s en filmpjes, kunnen delen tussen een iTV en een iPhone of iPad.