Microsoft doet begin volgende week een mysterieuze aankondiging en het lijkt er steeds meer op dat het een eigen tablet zal presenteren.

De geruchtenmachine draait op volle toeren over de ‘grote aankondiging’ die Microsoft aanstaande maandag zal doen op een persconferentie in Los Angeles. In eerste instantie leek het er op dat de Amerikaanse softwaremaker dit moment kiest om Windows Phone 8 te presenteren, maar volgens The Wrap en All Things D is de kans aanwezig dat Microsoft een flinke verrassing uit de mouw gaat toveren.

Volgens de site plant Microsoft om zijn allereerste eigen Windows-tablet te presenteren, dat uiteraard zal draaien op Windows RT, de ARM-variant van het aanstaande Windows 8. Dat zou de fabrikant beter in staat kunnen stellen om te concurreren met de iPad, momenteel de onbetwiste heerser op de tabletmarkt.

Mes in de rug?
Als Microsoft het draaiboek van Apple gaat volgen, heeft dit mogelijk grote gevolgen voor de relatie die het met zijn traditionele hardwarepartners onderhoudt. Bekende pc-fabrikanten als HP, Dell, Asus en Acer werken momenteel hard aan de productie van tablets en hybride notebooks die draaien op het aanraakgevoelige Windows 8.

Een eigen tablet kan Microsoft helpen om een tablet op de markt te brengen die qua prijs kan concurreren met de iPad. Onlangs werd bekend dat Microsoft 80 tot 95 dollar per Windows RT-licentie vraagt, wat de prijs van zakelijk geörienteerde tablets flink kan opdrijven.

Zo vreemd nog niet
Het idee van een Microsoft-tablet lijkt misschien een vreemde stap, maar het bedrijf uit Redmond is al meer dan een decennium een voorstander van mobiele computers met aanraakscherm. Bill Gates leurde al aan het begin van de eeuw met Microsofts Tablet PC’s, maar het was uiteindelijk Apple dat de toestellen bij het grote publiek aan de man wist te brengen.

Uiteraard is het nog verre van zeker of Microsoft daadwerkelijk zal breken met het verleden. Naast Windows Phone 8 kan ook net zo goed de verwachte overname van het zakelijke sociale netwerk Yammer op de agenda staan.