Tegenwoordig wordt nagenoeg elk toestel geleverd met een bijpassende afstandsbediening. Maar wat maakt of kraakt een goede remote?
 


 

Het is amper te geloven dat er vroeger tv’s en geluidsinstallaties werden verkocht zonder afstandsbediening. Om een andere zender te kiezen of het volume te veranderen, moest je jezelf dus uit je luie zetel hijsen om het gewenste knopje inte drukken op het toestel een paar meter verderop. Een avondje flink doorzappen leverde dan ook heel wat lichaamsbeweging op.

Vandaag vinden we het vanzelfsprekend dat er bij elk nieuw AV-apparaat een afstandsbediening in de verpakking zit. Daarmee kunnen we de hele rimram zonder enige inspanning bedienen vanaf de bank.

Toch zijn niet alle afstandsbedieningen gelijk geschapen. En aangezien een doorsnee televisie of muzieksysteem tegenwoordig een indrukwekkende reeks mogelijkheden biedt, wordt de rol van die afstandsbediening steeds belangrijker voor een goede gebruikservaring. Daarom worden de prestaties van de meegleverde remote bij elke producttest in FWD Magazine mee beoordeeld.

Maar waar letten onze reviewers precies op om een goede afstandsbediening te onderscheiden van een minder goede?