Een av-receiver speelt een centrale rol in je av-set. Hij zorgt niet alleen voor surroundgeluid, maar biedt ook heel wat nuttige extra's... Welke van belang zijn, doen we hier uit de doeken.Als je nieuwe av-receiver écht een centrale rol wil kunnen vervullen in je av-set, moet hij goed beslagen op het ijs komen wat aansluitmogelijkheden betreft. Of concreter: je moet er probleemloos al je audio- en videobronnen op kunnen aansluiten, met voldoende uitbreidingsruimte voor toekomstig gebruik.

In de praktijk heb je vooral voldoende HDMI-aansluitingen nodig. Voor zowel een Blu-ray-speler als een settopbox, videostreamer of spelconsole is dit de beste aansluitoptie. Een enkele HDMI-uitgang is in principe voldoende, tenzij je zowel een tv als een projector
rechtstreeks wil aansluiten op de receiver. Een extra HDMI-ingang op het frontpaneel is handig, maar niet noodzakelijk.

Hou er ook rekening mee dat niet elke av-receiver zomaar 3D-beeldmateriaal kan doorsluizen. Vraag dit dus even na bij je dealer voor je een toestel aanschaft.

Maar als sommige van je brontoestellen al wat ouder zijn, kom je er niet met HDMI alleen. Daarom vinden we op av-receivers ook andere video-ingangen, zoals composiet, S-video en component. S-video zien we minder en minder terug, en het is een kwestie van tijd vooraleer ook composiet- en componentaansluitingen niet langer ondersteund zullen worden.

Wat audio betreft heb je steevast recht op een aantal stereo cinch-ingangen. Die zijn bruikbaar voor alle gangbare analoge stereotoestellen, met uitzondering van platenspelers. Die kan je altijd wel aansluiten, maar meestal niet zonder tussenkomst van een speciale voorvoorversterker (phono pre-amp). Daar kan men je mee verder helpen bij de betere audiozaak.

Digitale geluidsbronnen kan je aansluiten op coaxiale of optische digitale ingangen, al heb je bij av-toestellen – denk aan dvd- en Blu-ray-spelers, maar ook aan settopboxen en spelconsoles – tegenwoordig genoeg aan HDMI voor de geluidsweergave.


Ook voor stereo?
Misschien heb je wel interesse in de vele mogelijkheden die eigen zijn aan een av-receiver, maar ben je niet van plan om ook meteen een complete surroundluidsprekerset in je woonkamer te plaatsen. Lees dan vooral verder, want zelfs in dat geval kan de aanschaf van een av-receiver een slimme oplossing zijn.

 

Niet alleen haal je er de mogelijkheid mee in huis om HD-surroundcodecs van je Blu-ray’s te decoderen en om te zetten naar stereo (downmixen in vakjargon), je kan er ook soepel mee schakelen tussen HDMI-bronnen. Stuk voor stuk features die een stereoversterker niet kan bieden. En dan hebben we het nog niet eens over mogelijkheden zoals audiostreaming, internetradio en multisourcemogelijkheden, waardoor je in verschillende ruimtes in huis naar verschillende geluidsbronnen kan luisteren...