Wie in één klap een televisie en een Blu-ray-speler in huis haalt, kan zwakke punten of ontbrekende functies van het ene toestel compenseren met troeven van het andere. Voor de meerprijs hoef je het vaak niet te laten. Maar waar let je best op bij de aanschaf van een Blu-ray-speler?


1. Controleer de aansluitingen
Sluit je de speler rechtstreeks aan op een televisie of een recente av-receiver, dan heb je enkel een HDMI-uitgang nodig. Heb je een oudere av-receiver of homecinemaset die niet over een HDMI-ingang beschikt, dan heb je een gepaste audio-uitgang nodig. Digitaal optisch, digitaal coaxiaal en meerkanaals analoog zijn de mogelijkheden, al biedt niet elke speler ze aan.

Kijk ook na hoe de speler omgaat met de nieuwste audioformaten, meer bepaald de HD-versies van Dolby Digital en DTS. Gebruik je een analoge meerkanaalsuitgang dan zijn er zelden problemen. Ben je aangewezen op een optische of coaxiale digitale aansluiting en wil je de specifieke geluidseffecten van een Blu-ray-schijf horen (secundary audio of geluidseffecten van menu’s bijvoorbeeld), dan moet je kiezen voor een speler die deze geluidsstromen kan hercoderen naar DTS.
 


2. Ken je (muziek)bibliotheek
Zowat elke Blu-ray-speler speelt nagenoeg alle courante schijfjes af: Blu-ray-films, uiteraard, maar ook dvd’s, cd’s en doorgaans ook de zelfgebrande varianten ervan.

Waar een doorsnee Blu-ray-speler 'njet' tegen zegt, zijn de ietwat minder populaire (maar hoogkwalitatieve) audioformaten zoals dvd-audio en sacd. Heb je een aardige hoeveelheid van die schijfjes in je mediacollectie, dan kijk je best uit naar een allesspeler die ook die formaten uitleest. Hou er wel rekening mee dat de prijs van dat soort toestellen aardig kan oplopen.


3. Beoordeel de beeldkwaliteit
Van een nieuwe Blu-ray-speler mag je een beeldkwaliteit van de bovenste plank eisen. Doet de televisie het iets minder wat beeldverwerking betreft, dan laat je die taak gewoon over aan de Blu-ray-speler. Zet de beelduitgang van je speler in 1.080p (de hoogst mogelijke resolutie) en hij neemt het zware conversiewerk voor z’n rekening. Daardoor zien ook je dvd’s (die zelf een lagere resolutie hebben) er absoluut piekfijn uit.

Omdat je de kwaliteit van die beeldverwerking niet uit de specificaties kan aflezen, gaan wij in gestandaardiseerde testen na hoe elk apparaat het doet. Alweer een goede reden om FWD Magazine te lezen.