Redactie  FWD

Van AM/FM tot internetradio

In alle compacte stereosets tref je een klassieke FM/AM-radiotuner aan, maar er zijn ook exemplaren die daar nog een DAB-module (Digital Audio Broadcast) aan toevoegen voor de ontvangst van digitale radiozenders.

Daarmee kan je in Vlaanderen zenders zoals Radio 1, Radio 2, MNM, MNM Hits, Klara, Klara Coninuo en Studio Brussel in digitale kwaliteit beluisteren. Digitale kwaliteit houdt in dit geval in dat ruis of storingen achterwege blijven, terwijl de geluidskwaliteit in theorie beter is dan die van de FM-band. In de praktijk is dat laatste echter niet altijd het geval.

Sets die ook over een ethernetaansluiting of Wi-Fi beschikken, laten je vaak toe om ook webradio te ontvangen via internet. Dit medium biedt over het algemeen niet de beste geluidskwaliteit, maar omdat het zenderaanbod gigantisch is, is het wel bijzonder geschikt om nieuwe muziek te leren ontdekken.

Via diezelfde ethernetaansluiting kan je bij sommige sets ook audiobestanden streamen die je op een netwerkschijf of je computer bewaart. De functionaliteit en het bedieningsgemak verschillen echter behoorlijk van het ene toestel tegenover het andere. Sommige geven alleen lossy formaten zoals mp3 weer, andere kunnen ook overweg met hoogwaardige lossless formaten zoals Flac.
 

gerelateerde items