Streamen over Bluetooth is inmiddels bij de meeste mensen wel bekend. Als je beschikt over een smart- phone, tablet of laptop die in de voorbije drie jaar werd aangekocht, is de kans klein dat Bluetooth er niet op aanwezig is.

Het leggen van een verbinding via Bluetooth heette vroeger complex en moeilijk te zijn, maar inmiddels zijn de chipsets en software verbeterd en ervaar je zelden problemen. Dat is zeker zo als de Bluetooth-speaker en het mobiel toestel elk over een NFC-chip beschikken.

Bij NFC (Near Field Communication) moet je de twee apparaten gewoon even tegen elkaar tikken, ergens in de buurt van een logo dat een beetje op die van nespresso lijkt. Een seconde of twee later én nadat je op je telefoon toestemming gaf, is de verbinding gelegd. NFC-chips vind je tegenwoordig in bijna elke smartphone en de meeste Bluetooth-speakers bezitten er ook één.

Is NFC een must? Niet per se. Een Bluetooth-verbinding handmatig leggen is niet bijzonder moeilijk meer. Eens de koppeling gelegd is, zal je in de meeste gevallen op latere momenten gewoon op je telefoon even moeten tikken om de verbinding te herstellen. Vaak gaat het zelfs automatisch. NFC is vooral handig als meerdere mensen muziek naar een streamer willen streamen, waaronder personen die liever niet in de instellingen van hun mobiel toestel duiken.