Wil je een thuisbioscoop in de woonkamer, dan zijn er drie mogelijkheden. Ofwel kies je voor een flatscreen-tv, ofwel voor een projectiesysteem, ofwel voor beide. Hoe je dat in de praktijk aanpakt, lees je hier.
 

Een projectie-opstelling en een tv opstellen in de woonkamer lijkt op het eerste zicht misschien van het goede te veel, maar eigenlijk is het niet eens zo'n gek idee. Een projectiesysteem is immers een uitstekende oplossing om dvd- en vooral Blu-ray-films te bekijken, maar voor dagdagelijkse tv-uitzendingen is het minder geschikt.

Fervente tv-kijkers die alleen een projectiescherm in huis hebben, zouden elke avond in een volledig donkere kamer naar hun favoriete programma’s moeten kijken. Niet erg prettig, niet in het minst voor de andere gezinsleden die in de woonkamer op hetzelfde moment met andere activiteiten bezig zijn.

Daar komt bij dat de kwaliteit van tv-uitzendingen meestal niet goed genoeg is om ze op te blazen tot de grote beeldformaten die eigen zijn aan projectiesystemen. Met echte HDTV (high-definition tv) lukt dat dikwijls wel heel aardig, maar het merendeel van de tv-uitzendingen in onze regio is nog niet in HD beschikbaar.
 

Flatscreen-tv en/of projectiesysteem?
Het mag duidelijk zijn dat een combinatie van een flatscreen-tv – die hoeft dan niet eens al te groot te zijn – en een projectiesysteem de meest flexibele oplossing is voor hoogstaand kijkplezier in de woonkamer.

Wil je gewoon tv-kijken, dan krijg je niet af te rekenen met de rompslomp en de nadelen van een projectiesysteem. Heb je zin om film te kijken of wil je een belangrijke voetbalwedstrijd volgen met vrienden, dan kan je genieten van de echte spektakelwaarde die een high-end thuisbioscoop biedt.

De vraag is natuurlijk hoe je dat praktisch aanpakt, de integratie van zowel een flatscreen-tv als een compleet projectiesysteem in de woonkamer.
 


Een flatscreen-tv gewoon op een laag meubel of iets dergelijks zetten is geen goed idee; de tv kan je best aan de muur hangen. Door te kiezen voor de nieuwe generatie extreem platte schermen – zoals de lcd-toestellen met LED-backlighting van Sony en Samsung – hangt de tv maar enkele centimeters van de muur vandaan.

Op die manier blijft er voldoende plaats vrij voor een elektrische oprolbaar projectiescherm, dat aan het plafond wordt geïnstalleerd. Omdat het afgerolde scherm maar een paar centimeter voor de tv komt te hangen, zijn er ook geen nadelige effecten voor de opstelling van je luidsprekers.