Er beweegt wat in consoleland, en dat mag je voor één keer letterlijk nemen. Zowel Sony’s PlayStation 3 als Microsofts Xbox 360 kregen er een nieuw soort bewegingsgevoelige controller bij. Of die ook voor een nieuwe spelervaring zorgt, zoeken we hier uit.


Spelconsoles hebben de afgelopen jaren een plekje opgeëist in het av-rack van heel wat film- en muziekliefhebbers. Niet alleen omdat gamen leuk is, maar ook omdat de PlayStation 3 en de Xbox 360 heel wat mogelijkheden bieden om muziek, foto’s en films in je huiskamer af te spelen.

Bewegen is leuk
De Nintendo Wii heeft die kunstjes wat minder onder de knie, maar wist misschien nog wel de meeste zielen te overhalen om voor het eerst een spelconsole in de huiskamer te plaatsen. De verklaring? Zijn unieke, op bewegingen gebaseerde controller.

Jong en oud vond het plots leuk om te bowlen, tennissen, golfen en boksen in het midden van de woonkamer met een wit zwaaistokje in de hand. Vooral occasionele gamers die een traditionele controller met kleine knopjes en trekkers maar niets vinden, waren gewonnen voor de Wii en lieten de Playtation 3 en Xbox 360 links liggen. Ook al boden die laatste twee wel degelijk een betere beeldkwaliteit en meer mogelijkheden.