Jamie Biesemans

Scherm

Slechte schermen vind je niet op toestellen van 500 euro en meer. Weliswaar is de beeldkloof met goedkopere apparaten kleiner geworden, maar toch zijn er nog subtiele verschillen waardoor de highend-toestellen nog altijd beter zijn.

Bij de Nexus 5 is de display bijvoorbeeld nog verzonken onder het glas, terwijl bij de G2 het paneel heel dicht bij de oppervlakte zit. Dat oogt heel mooi, zeker als je tekst leest of foto’s bekijkt.

Bij telefoons wordt ook aandacht besteed aan de ppi-waarde (pixels per inch). Bij een hoge ppi-waarde kan je niet langer individuele pixels ontwaren, waardoor tekst bijna drukkwaliteit lijkt te hebben. Hoeveel ppi je daarvoor nodig hebt hangt af van de leesafstand en hoe goed je ogen zijn. Een ppi van 300 of meer kan je voor een smartphone als voldoende ervaren.

De ppi wordt overigens berekend aan de hand van de schermmaat en resolutie.

De tendens is nu om smartphones een Full HD-scherm (1.920 x 1.020) cadeau te doen, met als buitenbeen het Retina-scherm van Apple dat 1136 x 640 toont. Daar staat tegenover dat de meeste highend-telefoons van andere merken schermen van 5 inch of meer hebben, terwijl de iPhone eerder compact is met een display van 4 inch. 

Een voorkeur voor een bepaalde schermgrootte is heel persoonlijk. Een groot scherm is heel aangenaam voor mediaconsumptie, maar het maakt een toestel wel groter en dus minder handzaam en transporteerbaar. Dat is niets als je altijd een handtas of een jas bij hebt, maar denk ook aan de zomer als je enkel een korte broek en T-shirt draagt.

gerelateerde items