Als je overweegt om te investeren in een hoogwaardige geluidsinstallatie, vraag je jezelf misschien af hoeveel zo’n set moet of mag kosten. Met andere woorden: hoeveel kost goed geluid? Op die vraag proberen we hier een antwoord te formuleren. We zetten de belangrijkste aandachtspunten bij de aankoop van een hoogwaardige stereo- of surroundset op een rij.

"Hoeveel kost goed geluid" is een vraag die zich niet zo gemakkelijk beantwoorden, omdat het antwoord afhankelijk is van heel wat factoren. Zo is de ene muziekliefhebber veeleisender dan de andere. Wat de één omschrijft als een ‘fenomenale geluidskwaliteit’ is voor een ander ‘gewoon goed’. Misschien wil je een complete surround-installatie opbouwen, terwijl iemand anders bij stereo zweert.

Ook de grootte van de luisterruimte en het maximale geluidsvolume dat je daarin wenst neer te zetten heeft een impact op het budget. De aankoop van een versterker en luidsprekers die een grote ruimte moeten kunnen ‘vullen’ met hoogstaand geluid zal – als alle andere factoren gelijk blijven – duurder uitvallen dan een high-end set die enkel in een kleine kamer gebruikt wordt.

Maar wat uiteindelijk het belangrijkste doorweegt in het hele verhaal, is de prijs-kwaliteitverhouding van de componenten die je aanschaft. Die kan bij geluidsapparatuur behoorlijk verschillen. Een geluidsinstallatie van 10.000 euro klinkt echter niet noodzakelijk beter dan een set van 5.000 euro. Verderop leggen we uit hoe je erover kan waken dat de prijs-prestatieverhouding van je investering zo gunstig mogelijk uitpakt.


Hoe bepaal je je budget?

Zoals we net aanhaalden, is de kostprijs die je redelijkerwijs moet incalculeren voor een high-end audioset afhankelijk van heel wat factoren, maar grosso modo kan je stellen dat een bedrag van om en bij de 5.000 euro voldoende moet zijn om een complete high-end stereo-installatie samen te stellen. Voorwaarde is dan wel dat je apparatuur koopt met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding en de meer exotische paden links laat liggen.

Toch is er ook heel wat audio-apparatuur op de markt die veel duurder is, zodat je in plaats van 5.000 ook 50.000 euro en (veel) meer kan uitgeven voor een stereoset. Zijn dergelijke bedragen overdreven? Ja en neen. Met een Volkswagen Golf kan je in perfect veilige, comfortabele omstandigheden van punt A naar B rijden. Met een Mercedes S-Klasse kan je precies hetzelfde doen, maar het kost heel wat meer. Wat je – eenvoudig gezegd – krijgt voor die meerprijs, is meer veiligheid, meer comfort en meer rijgenot. Of dit alles de meerprijs waard is, is een puur persoonlijke kwestie waarbij voorkeuren en financiële mogelijkheden een belangrijke rol spelen. En dat is met high-end audio niet anders.

Anderzijds moet je ook beseffen dat de duidelijke meerwaarde van extra investeringen vanaf een bepaald prijsniveau afneemt. Een doordacht samengestelde superset die 100.000 euro kost zal niet tien keer zo goed klinken als een even slim samengestelde set van 10.000 euro. De set van 10.000 euro biedt waarschijnlijk 90 procent van de kwaliteiten van de superset voor 10 procent van de prijs. Je moet dus heel wat meer betalen, wil je absoluut dat allerlaatste restje geluidskwaliteit ervaren. Neem je genoegen met (iets) minder, dan gaat de prijs meteen pijlsnel naar beneden.