Basisvereisten

Als we de basiselementen bekijken van een draadloos multiroomsysteem, dan merk je al snel dat een aantal elementen essentieel zijn voor de werking van het systeem.

Naast (netwerk)opslag voor je muziekcollectie, moet elke kamer waar je muziek wil beluisteren natuurlijk iets bevatten waar geluid uit komt. Daarvoor heb je grofweg drie opties:

1. Merken zoals Sonos, Raumfeld by Teufel of Philips verkopen actieve speakers met ingebouwde Wi-Fi-ontvangers. Buiten zo'n speaker heb je niets extra's meer nodig: steek hem in het stopcontact, verbind de speaker met je Wi-Fi-netwerk en je kan muziek beluisteren.

2. Zelf voor een actieve speakerset zorgen of werken met een eigen versterker en luidsprekers. Je voorziet dan een extra toestelletje (een netwerkspeler of streamer) dat je op de versterker aansluit, op eenzelfde manier als een andere muziekbron zoals een CD-speler.

3. Schaf een versterker met ingebouwde streamer aan, zoals de Sonos Connect: Amp of Philips Fidelio A2. Je moet dan enkel nog luidsprekers toevoegen.

Wie graag veel kamers of zones wil inrichten, zal al snel merken dat een combinatie van deze mogelijkheden het beste antwoord biedt op zijn of haar noden. Je kan bijvoorbeeld in de woonkamer blijven werken met je geliefde stereo-installatie, terwijl je bijvoorbeeld in de keuken en hobbykamer actieve speakers neerzet.

Opvallend is dat de fabrikanten van betaalbare multiroomsystemen zelf geen kant-en-klare inbouwoplossingen aanbieden. In de praktijk is het natuurlijk niet ondenkbaar dat je in het plafond speakers inbouwt en die verbindt met bijvoorbeeld een Sonos Connect:Amp - een combinatie van een streamer en versterker. Maar waar stop je dat toestel dan? Ook in het plafond? In een nis in de muur? Of werk je toch maar met een zichtbare plaatsing en weggewerkte luidsprekerkabels?
 

gerelateerde items