Multiroom en multisource

Een kenmerk van deze draadloze systemen is dat ze niet enkel meerdere kamers van muziek kunnen voorzien, maar dat ook vanaf meerdere bronnen kunnen doen. Naar die mogelijkheid wordt ook weleens verwezen met de term ‘multisource’.

Je kan bijvoorbeeld in de keuken een internetradiostream opzetten, terwijl in de eetkamer wat achtergrondmuziek vanaf een netwerkschijf wordt gestreamd. Boven in haar kamer luistert dochterlief naar de nieuwste van Adele via Spotify, terwijl in de slaapkamer van je zoon er muziek te horen valt die afkomstig is van de computer in de hobbykamer.

Natuurlijk bieden niet alle systemen dezelfde flexibiliteit, wat meteen een groot verschilpunt is tussen de merken. Wel bieden al deze systemen een verschillende mix aan bronnen.

Er zit ook aardig wat verschil op de ondersteuning van digitale muziekformaten, wat vanuit praktisch oogpunt niet onbelangrijk is. Zo is er In principe geen ondersteuning voor hogeresolutiebestanden - zoals 24 bit/96 KHz FLAC’s - bij Sonos, Raumfeld by Teufel of Philips.

We zijn echter voorzichtig met dat soort uitspraken, want Teufel heeft recent een Connector (een netwerkspeler) uitgebracht die schijnbaar wel hoge resolutiemuziek kan afspelen. De andere Raumfeld-onderdelen hebben die mogelijkheid (vooralsnog) niet.

Daarnaast zijn er ook meer audiofiele oplossingen op de markt die mikken op de kritische muziekliefhebber, en iets meer bieden op dat vlak. Denk daarbij aan namen zoals Dynaudio of Simple Audio (die laatste is eigendom van Corsair).
 

gerelateerde items