Bediening

Multiroomsystemen kunnen conceptueel complex lijken, en in de paraktijk kan het soms wel wat werk vragen om alle zones in te richten, bronnen juist aan te sluiten en alles te configureren. Maar op het einde van de rit moet je eindigen met een muziekoplossing die transparant en gemakkelijk te bedienen is.

Net door de ruime flexibiliteit is het immers cruciaal dat niet alleen jij, maar iedereen in het huis het systeem vlot kan gebruiken. Zonder eerst een opleiding van een halve dag te volgen, dat spreekt. Voor ons is bedieningsgemak dan ook een van de belangrijkste eigenschappen van een goed multiroomsysteem - draadloos of niet.

Multiroomsystemen die geleverd worden met een eigen afstandsbediening - zoals het geval is bij Raumfeld by Teufel - worden steeds zeldzamer. An sich is dat ook geen beperking: bij deze draadloze systemen is het veel interessanter om met een app te werken voor de bediening. Een van de voordelen van een app is dat iedereen in huis zelf het systeem kan besturen vanaf de eigen smartphone of tablet. 

Bovendien zijn apps vaak krachtiger en gemakkelijker in gebruik dan een remote. Een klassiek voorbeeld was de Controller van Sonos, een zakcomputer die aardig wat kostte (400 euro) maar trager en minder gebruiksvriendelijk was dan de gratis app op de iPad. Geen wonder dat Sonos zijn eigen remote intussen in alle stilte heeft geschrapt.

Nagenoeg alle grote namen in dit segment bieden apps aan voor iOS en Android, weliswaar niet altijd geoptimaliseerd voor tablets. Bezit je echter een Windows Phone-telefoon, dan moet je het stellen met een officieuze app of – in het geval van Philips en Teufel – kan je een DLNA Controller-app downloaden.

Als de fabrikant een eigen tablet-app voorziet– zoals bij Sonos – dan krijg je een prachtige gebruikerservaring op een groot scherm. Zelfs voor dure domotica-oplossingen is het moeilijk om dat niveau van gebruiksgemak te evenaren, al zijn er wel voorbeelden waarbij het mogelijk is. We denken dan spontaan aan Bang & Olufsens’ BeoLink-systeem.

Het is evident dat het vlot kunnen selecteren van bronnen en navigeren door een muziekbibliotheek – online of lokaal op het netwerk – vlot moet verlopen. Maar een goed multiroomsysteem is ook flexibel met het creëren van zones.

Als je thuis een eetfestijn organiseert, moet je met minimale moeite in bijvoorbeeld de eet- en woonkamer hetzelfde liedje kunnen opzetten. Die ervaring moet overigens zo naadloos mogelijk zijn; een liedje dat al in de eetkamer afspeelt, moet niet haperen of herstarten omdat je de woonkamer toevoegt aan dezelfde zone.

En uiteraard moet alles netjes synchroon spelen – iets wat gelukkig met alle recent door ons geteste systemen kan.
 

gerelateerde items