Muziekspelers met een netwerkaansluiting zijn bezig aan een duidelijke opmars. En dat is niet onlogisch: ze maken het mogelijk om muziekbestanden die op je pc of netwerkschijf staan weer te geven op je hifi-installatie. Daar zitten heel wat voordelen aan vast, in de eerste plaats op het vlak van gebruiksgemak. Maar er pleiten nog heel wat meer zaken in het voordeel van streaming audio...

Een typische oplossing voor streaming audio bestaat uit drie onderdelen: een harde schijf voor de opslag van muziekbestanden, een netwerkspeler die de bestanden decodeert en een computernetwerk voor de communicatie tussen beide toestellen. In de praktijk zijn er echter wel wat variëteiten op dit thema. Zo bestaan er oplossingen waarbij de harde schijf en de netwerkspeler in één apparaat geïntegreerd zijn, zodat een netwerk niet langer noodzakelijk is om muziek naar de speler te sturen. Toch blijft een netwerkverbinding ook in zo’n situatie erg nuttig, onder meer om naar radiostations op internet te luisteren.

Aan de andere kant is het ook mogelijk om meerdere netwerkspelers te koppelen aan één centrale harde schijf. Dat maakt ze erg aantrekkelijk voor multiroomtoepassingen. Aangezien er verschillende streams tegelijk weergegeven kunnen worden, is het perfect mogelijk om in ruimte A naar album X te luisteren en in ruimte B naar album Y. Maar als je een feestje hebt, kun je net zo goed naar alle netwerkspelers dezelfde muziek sturen.