Opslagruimte

De harde schijf is de ruggengraat van een streaming audio-systeem met netwerkspelers: ze biedt plaats aan je volledige muziekcollectie. Maar een doorsnee harde schijf verbind je natuurlijk niet zomaar met een netwerk, aangezien ze niet over een ethernetaansluiting beschikt. Een NAS (Network Attached Storage) heeft zo’n aansluiting wel aan boord; in de vakhandel vind je een uitgebreid aanbod van deze netwerkschijven. De harde schijf die in je computer zit kan natuurlijk ook dienst doen.

Overigens hoeft het niet noodzakelijk om één harde schijf te gaan, het kan net zo goed een cluster van twee of meer harde schijven zijn. Op die manier kan je de opslagcapaciteit verder uitbreiden en/of veiligheidsvoorzieningen treffen voor het geval één van de harde schijven ooit de geest geeft. Dat gebeurt meestal aan de hand van de zogenaamde RAID-instellingen (Redundant Array of Independent Discs), maar het zou ons te ver voeren om daar verder op in te gaan.

Wat we wel willen benadrukken, is dat je het belang van een reservekopie niet mag onderschatten wanneer je veel tijd en moeite investeert in het aanleggen van een muziekbibliotheek - jawel, zelfs wanneer je met een NAS werkt met RAID-gegevensbescherming. Maak dus regelmatig een back-up voor het geval er ooit iets mis moest gaan.

Zowel een computer als een NAS heeft specifieke voor- en nadelen. Wie al een computer in huis heeft, kan zonder bijkomende investeringen van start gaan. Bovendien is het meestal een stuk eenvoudiger om een computer klaar te maken voor streaming audio dan een NAS. Het voordeel van een NAS is dat deze onafhankelijk werkt, stiller en compacter is én minder stroom verbruikt dan een computer.

Een NAS-behuizing waarin één harde schijf past, haal je al voor goed 100 euro in huis (exclusief harde schijf). Opteer je voor een exemplaar waar vier of meer schijven in passen, dan betaal je al snel zo’n 400 euro. Bekende fabrikanten van NAS-oplossingen zijn onder meer Synology, Qnap, Linksys en LG.

gerelateerde items