Netwerkspelers

Netwerkspelers zijn er in veel soorten en maten. En prijzen. Om te beginnen maken we een onderscheid tussen spelers die én audio- én videobestanden kunnen streamen (ook bekend als mediastreamers) en toestellen die enkel voor audio geschikt zijn (audiostreamers).

De eerste groep is om diverse redenen minder interessant voor wie zo’n systeem voornamelijk wil gebruiken voor muziek. De installatie van een mediastreamer is bijvoorbeeld vaak wat complexer, terwijl ook de bediening minder gebruiksvriendelijk is dan bij ‘pure’ audiostreamers - in veel gevallen moet je ze met een tv-scherm verbinden om ze vlot te bedienen. Ook de geluidskwaliteit is veelal net iets minder goed. Dat is meteen ook de reden waarom we in deze koopgids niet verder ingaan op deze ‘allesspelers’.

Audiospelers komen dan weer uit twee hoeken aanwaaien. In de ene hoek hebben we fabrikanten die uit de computerbranche komen of die enkel netwerkspelers voor geluidsweergave maken; in de andere hoek zien we de 'traditionele' av-fabrikanten. Bekende voorbeelden uit de eerste groep zijn Logitech en Sonos, terwijl we in de tweede groep namen vinden als Philips, Sony, Linn, Naim enzovoort.

Maar ook conceptueel zijn er verschillen: sommige spelers moet je aansluiten op een versterker en luidsprekers – net als bij een cd-speler – terwijl andere over een ingebouwde versterker beschikken. En dan zijn er nog apparaten die ook over ingebouwde luidsprekers beschikken, zodat je ze als een echte alles-in-één oplossing kan beschouwen. Bij die laatste groep vind je overigens veel modellen waarvan de looks en afmetingen doen denken aan een tafelradio, en dat is ook waar ze voor bedoeld zijn.

Binnen hetzelfde concept – je kan spelers met ingebouwde versterkers en luidsprekers natuurlijk niet zomaar vergelijken met modellen die louter als bron dienen – onderscheiden dit soort apparaten zich van elkaar door hun geluidskwaliteit (vaak erg subtiel, met name als je de digitale uitgang gebruikt) en hun bedieningsgemak. In dat laatste opzicht zijn de verschillen erg uitgesproken, waardoor het een belangrijk aandachtspunt is bij de aankoop van een muziekstreamer.

gerelateerde items