Geluidskwaliteit

Streaming audio is de laatste jaren ontegensprekelijk in opmars. Maar hoe komt dat eigenlijk? En is zo’n systeem een betere oplossing dan een cd-speler? Het antwoord op die vraag bestaat uit drie luiken: de geluidskwaliteit, het bedieningsgemak en het prijskaartje.

Voor een beoordeling van de geluidskwaliteit bombarderen we de cd voor het gemak tot referentie. Iedereen weet dat een mp3 niet (of net niet, afhankelijk van de compressie-instellingen en het gehoor van de luisteraar) de geluidskwaliteit van de originele cd evenaart. Bij een aantal andere bestandsindelingen zoals Flac en Apple Lossless ligt dat anders.

Deze lossless-formaten – dat wil zeggen dat er geen informatie wordt ‘weggegooid’ om het bestand compacter te maken – vragen weliswaar wat meer opslagruimte dan lossy-formaten zoals mp3, maar bieden een geluidskwaliteit die identiek is aan die van de originele cd waar je de bestanden af hebt geplukt. Gezien de lage prijs van opslagruimte (een SATA-schijf van 1,5 TB vind je voor minder dan 100 euro) is een lossless-muziekbibliotheek dan ook de ideale route voor muziek in de woonkamer.

Wil je je verder verdiepen in de wereld van bestandsformaten voor muziekopslag, zowel lossy als lossless, dan sla je er ons achtergrondstuk over audiocodecs best even op na.

De opslag en het bestandsformaat van muziekbestanden zetten dus geen rem op de potentiële kwaliteit, maar de netwerkspeler zelf mag natuurlijk ook geen bottleneck zijn. Als je het signaal langs de digitale uitgangen van de netwerkspeler naar een extern toestel (bijvoorbeeld een losse DAC of een degelijke av-receiver) stuurt, zit het daarmee wel snor. Bij gunstig geprijsde streamers is het langs de analoge uitgangen haast altijd iets minder goed gesteld met de geluidskwaliteit, wat veel te maken heeft met de kwaliteiten – of het gebrek daaraan – van de ingebouwde D/A-omzetters en analoge uitgangscircuits van zo'n speler.

Dat ook veeleisende hifiliefhebbers die het geluid van kostbare cd-spelers gewend zijn massaal overstappen op streaming audio, zegt veel over het potentieel van dergelijke systemen. Die trend zien we zelfs bij sommige high-end fabrikanten terug: het Schotse Linn is zelfs volledig gestopt met de ontwikkeling en productie van cd-spelers, en legt zich tegenwoordig volledig toe op zijn aanbod muziekstreamers.
 


Het is zelfs mogelijk om de geluidskwaliteit van de cd ruimschoots te overtreffen met streaming audio, maar dat kan alleen met hogeresolutiedownloads met een grotere bitdiepte en hogere samplefrequentie. Dat aanbod is op dit moment nog erg beperkt, en lang niet alle netwerkspelers kunnen deze bestanden uitlezen.

gerelateerde items