Muziek

Een cd-speler leest tracks vanaf een cd, maar hoe komen muziekbestanden voor je netwerkspeler(s) op de harde schijf van je computer terecht? Dat kan op twee manieren: ofwel ga je cd’s uit je eigen muziekcollectie rippen, ofwel koop je muziek bij online diensten. Het ene hoeft het andere natuurlijk niet uit te sluiten.

Je eigen muziekcollectie rippen (omzetten naar een gecomprimeerd computerbestand) is bijzonder eenvoudig als het om cd’s gaat, bijvoorbeeld met een programma zoals Windows Media Player of iTunes. Muziek van andere dragers kan ook geript worden – denk aan vinyl platen, cassettebandjes, concerten op dvd enzovoort – maar vraagt iets meer tijd en knowhow.

Als je cd’s ript, moet je aangeven in welk bestandsformaat je de tracks wil opslaan. Flac en Apple Lossless zijn de meest interessante opties: de geluidskwaliteit is evenwaardig aan die van de originele cd en de bestanden vragen relatief weinig opslagruimte. Ga wel eerst even na of de netwerkspeler(s) van je keuze dat formaat ondersteunen, iets wat bij Flac meestal geen problemen oplevert maar bij Apple Lossless minder evident is. Daarna kan je de computer automatisch de juiste – oké, een foutje komt wel eens voor – albumnaam, artiestnaam en alle tracknamen laten ophalen, inclusief een afbeelding van het hoesje. Meer komt er niet bij kijken.

Tracks downloaden van bij een muziekdienst zoals de iTunes Store is zo mogelijk nog eenvoudiger. Prettig is trouwens dat je niet verplicht wordt om complete albums te kopen, maar dat je net zo goed ‘à la carte’ liedjes kan kiezen. Je betaalt dan alleen voor muziek die je echt graag hoort.

Er is eigenlijk maar één nadeel verbonden aan deze manier van muziek aanschaffen, en dat is dat het in 95 procent van de gevallen om lossy formaten zoals mp3 gaat. Er zijn uitzonderingen op die regel (neem maar eens een kijkje bij Deutsche Grammophon, Naim Label of Linn Records voor lossless high-res downloads) maar dan gaat het meestal niet om populaire muziek.

Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een abonnement bij een muziekdienst zoals B&W’s Society of Sound, waarbij je elke maand recht hebt op een bepaald aantal downloads - desgewenst zelfs in een lossless high-res formaat. Maar ook dat aanbod is spijtig genoeg nog erg beperkt in onze contreien.
 

7/7
gerelateerde items