Toon alles (7)
Geert Fauvart

Budget
De meest eenvoudige NAS-drives haal je al voor zo’n 100 euro in huis. Deze toestellen lenen zich met name voor basistoepassingen zoals het delen van bestanden en eenvoudig multimediagebruik.

Meer geavanceerde toestellen hebben vaak een snellere processor, meer RAM-geheugen en geavanceerdere opslagmogelijkheden. Bij dit laatste denken we dan vooral aan ruimte voor meerdere schijven (dus meer opslagruimte) en RAID-configuraties (handig voor de bescherming van je bestanden bij een defecte schijf ). Ze bieden vaak ook extra features zoals het delen van printers over je netwerk, het downloaden van torrents, webhosting en zelfs videobewaking.
 


Stel voor de aankoop dus een lijstje samen van wat je precies met het toestel wil doen, en stem je selectie daar op af. De vereiste opslagruimte bereken je best wat ruimer, maar investeren in extra processorkracht die je toch niet gebruikt raden we af. Toestellen die nu 300 euro kosten haal je volgend jaar misschien al voor 200 euro in huis; het is sowieso een investering met een eerder beperkte 'houdbaarheidsdatum'. Toekomstgericht denken kan dus maar in beprkte mate, net zoals bij heel wat andere IT-gerelateerde toestellen.

gerelateerde items