Toon alles (7)
Geert Fauvart

Meer dan gegevensopslag
Bij de selectie van een NAS voor multimediagebruik moet je enkele specifieke aandachtspunten in de gaten houden. Een basisvereiste is dat de NAS compatibel is met uPnP en DLNA, zodat de netwerkschijf automatisch opgespoord kan worden door andere uPnP- en DLNA-compatibele toestellen in je netwerk.

Heb je specifieke eisen naar de bestandsondersteuning toe, kijk dan ook even na welke formaten en ondertitels de NAS ondersteunt via DLNA. Ook die informatie vind je meestal terug op de website van de fabrikant.

iOS-toestellen zijn een categorie apart. Ze vertrouwen immers op iTunes voor het beheer van de mediabibliotheek. Daar passen sommige NAS-toestellen een mouw aan met een ingebouwde iTunes-server.

Mediastreamers die een verbinding maken met een eigen softwarepakket voor het mediabeheer en de instellingen (zoals de populaire Squeezbox-muziekstreamers van Logitech) zijn een geval apart. Op een NAS kan je immers niet zomaar eender welke serversoftware installeren, iets wat op een pc wel kan.

Die horde omzeilen sommige toestellen met op maat geschreven ‘pakketjes’ die je op de NAS kan installeren. Vanuit de webinterface van de NAS benader je ze voor de verdere configuratie. In het geval van de Squeezebox-toestellen kan dat bijvoorbeeld met de
meeste NAS-drives van QNAP en Synology.

Je goed informeren naar de mogelijkheden van een NAS is dus ook hier het devies. 

3/3
gerelateerde items