Een on-ear hoofdtelefoon is een slim alternatief voor de kleine in-ear hoofdtelefoon die je in de verpakking van je mp3-speler vindt. Maar welke past bij jouw muziekspeler en luistervoorkeur?

1. Smaken en kleuren
Net als bij een hoofdtelefoon voor thuisgebruik, verwacht je ook van een compacte set voor onderweg een zo goed mogelijk geluid voor je geld. Wat je daar precies onder verstaat is deels een kwestie van persoonlijke voorkeur: waar jij misschien de voorkeur geeft aan een ontspannen geluid, zal een ander pompende bassen op z’n verlanglijstje hebben staan.

En daar stelt zich meteen het eerste probleem: de meeste betaalbare on-ear sets kan je niet beluisteren voor je ze aanschaft. Reviews in gespecialiseerde bladen zetten je op de goede weg, en ook de ervaringen van andere gebruikers die op forums terugvindt kunnen een leidraad zijn.

Heeft je speler een aantal klankmatige eigenschappen die je wil afzwakken of versterken, dan kan je jouw nieuwe hoofdtelefoon eventueel als corrigerende factor bekijken – bijvoorbeeld om een mindere basweergave op te krikken. Maar bij een hoofdtelefoon voor mobiel gebruik komen ook een aantal specifieke praktische aspecten kijken.

2. Opgeruimd staat netjes
Bij thuisgebruik maakt het niet uit hoe groot een hoofdtelefoon is, maar onderweg ligt dat anders: de hoofdtelefoon verdwijnt vaak in een kleine rugzak of aktetas als hij niet in gebruik is. Een compacte vormgeving, liefst in combinatie met draaibare behuizingen of een opvouwbaar design, komen dan handig van pas.

Onderweg krijgt een hoofdtelefoon het vaak ook hard te verduren. Een verstevigde constructie, draagtasjes, kabelhouders en tussenstukjes die de kabel(s) beschermen kunnen de levensduur van je hoofdtelefoon aanzienlijk verlengen.