Geert Fauvart

3. De ideale kabel?
Van kabels gesproken: ook hier zien we opvallende verschillen bij on-ear hoofdtelefoons, met name bij de kabellengte en -dikte. Een lange kabel lijkt op het eerste gezicht de veiligste keuze, maar kabeloverschotjes kunnen voor problemen zorgen. Ze gaan in de weg zitten en zijn vatbaar voor knopen, zeker als het om een dunne kabel gaat. Met een kabelhoudertje (los verkrijgbaar in de handel) pas je daar een mouw aan. Dikkere kabels zijn wat moeilijker in de omgang: ze laten zich niet zomaar rond zo’n houdertje oprollen.

Toch is een te lange kabel beter dan een te korte. Wanneer er weerstand op de kabel zit, kan een plotse ruk aan de kabel niet alleen de hoofdtelefoon beschadigen (met name de kabel zelf en de aanhechtingen aan de drivers in de behuizingen) maar ook de hoofdtelefoonaansluiting van je speler. Meet dus even na hoe lang een kabel voor jou moet zijn om op een comfortabele manier tot bij je muziekspeler of telefoon te komen.

De kabellengte is trouwens geen vast gegeven bij hoofdtelefoons voor onderweg. Heel wat fabrikanten voorzien hun on-ear hoofdtelefoons van wat korter aangehecht kabeltje dat verlengd kan worden met een kleine verlengkabel – soms vind je er een in de verpakking van de hoofdtelefoon.
 


Soms wordt de kabel aan één zijde met de hoofdtelefoon verbonden en via de hoofdband naar de andere oorschelp geleid. De kabel zal dan niet snel in de weg zitten. Bij opplooibare modellen en hoofdtelefoons met dunne hoofdbanden is zo’n aanpak vaak onmogelijk door de specifieke constructie van de hoofdtelefoon. In dat geval worden beide oorschelpen individueel van een kabeltje voorzien.

Heb je echt een hekel aan kabels, dan is een Bluetooth-hoofdtelefoon een alternatief. Die maakt een draadloze overdracht van het muzieksignaal mogelijk. Heeft je speler Bluetooth aan boord en ondersteunt ‘ie het A2DP-profiel, dan kan je de hoofdtelefoon meteen pairen met het toestel. Is dat niet het geval, dan heb je nog een los Bluetooth-zendertje nodig voor je speler.

Toch zitten er ook nadelen vast aan deze draadloze sets: ze maken gebruik van een batterij en de meerprijs kan aardig oplopen. Daarnaast heeft draadloze technologie vaak een minder positieve uitwerking op de geluidskwaliteit. Bij duurdere draadloze hoofdtelefoons zorgen Apt-X- en KLEER-technologie voor een betere geluidskwaliteit, maar daar betaal je duidelijk voor bij.
 

gerelateerde items