Geert Fauvart

4. Handige extra’s
Eveneens ‘kabelgebonden’ zijn een aantal extra’s die we bij sommige modellen zien. Denk bijvoorbeeld aan een volumeregelaar in de kabel of een microfoontje dat de hoofdtelefoon ook geschikt maakt als headset voor een mobiele telefoon. Ook extra adapters (bijvoorbeeld voor de hifiketen thuis of on-board entertainment in het vliegtuig) zien we weleens opduiken, met name bij de iets duurdere sets.

Bedenk van tevoren welke extra’s voor jou een echte meerwaarde betekenen. Bijbetalen voor hebbedingetjes die je toch nooit gebruikt is geen goed idee.
 

5. Geluidsisolatie
Een on-ear hoofdtelefoon zal omgevingsgeluid nooit even efficiënt isoleren dan sommige in-ear modellen of full-size hoofdtelefoons doen. De specifieke draagwijze – de hoofdtelefoon leunt op de oorschelpen – is daar debet aan.
 
Dat wil niet zeggen dat alle on-ear hoofdtelefoons gelijkaardig omgaan met geluid van buitenaf; sommige modellen scoren duidelijk beter dan andere. Een gesloten hoofdtelefoon zal op dit vlak altijd beter scoren dan een model met een open constructie.
 

Wanneer je jouw directe omgeving niet wil storen met jouw muziek, let je best ook op de mate waarin er geluid lekt van de hoofdtelefoon naar de buitenwereld. Op de trein, tram of bus is dit een aandachtspunt, net als in een drukke kantooromgeving.

Daarnaast zijn er ook hoofdtelefoons die van actieve noise-cancelling gebruikmaken, waarbij elektronica geluiden van buitenaf probeert uit te vlakken met een invers signaal. Daarvoor is er natuurlijk wel een batterij vereist.

Geeft die er de brui aan, dan is het echter niet noodzakelijk gedaan met luisteren – sommige modellen kan je gewoon zonder batterij verder gebruiken, waarbij je het alleen even zonder actieve noise-cancelling moet doen.
 

gerelateerde items