Grote tv-schermen worden alsmaar populairder, maar geen enkel toestel kan tippen aan de prijs-beeldgrootteverhouding van een projector. Voor ongeveer 1.000 euro heb je al een projector die een twee meter breed beeld neerzet. Voor je naar de winkel holt om je woonkamer om te toveren in een thuisbioscoop, neem je best de volgende koopgids even door.

 

1. Plaatsing
Een projector plaatsen vraagt wat meer planning dan een televisie neerpoten. Let op de zoom en throw-ratio van de projector; die geven aan of je binnen de dimensies van jouw kamer het beoogde beeld kan projecteren.

Lensoffset en lensshift maken het mogelijk om een projector niet exact in het midden van het beeld op te stellen. Hou ook rekening met de plaatsing van de aansluitingen op de projector. Staan ze bijvoorbeeld op de achterkant van het toestel, dan kan je de projector niet zomaar op een schap tegen de muur plaatsen.

2. Full HD
Het beeld van een projector is al snel viermaal zo groot als bij een stevige televisie, en bovendien zit je relatief dicht bij het beeld.

Kies daarom voor een Full HD-projector (dus met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels). Die resolutie zorgt voor de scherpste, meest gedetailleerde beelden en vermijdt dat je het pixelrooster ziet.

3. Beeldkwaliteit
Een hoge lichtopbrengst is een belangrijke factor als je ook wil projecteren in een niet-verduisterde kamer. Is je kijkruimte wel perfect te verduisteren, dan ben je beter af met projectoren die een betere zwartwaarde (en dus ook een hoger contrast) bieden.

Geen van beide factoren is echter bepalend voor de algemene beeldkwaliteit. Die kan je enkel afl eiden uit gespecialiseerde testen, die wij maar al te graag voor jullie uitvoeren.

4. Aansluitingen
Beeldbronnen aansluiten doen we bijna altijd via HDMI. De weergave van geluid moet je in ieder geval aan een av-receiver of een andere geluidsoplossing overlaten. Daarom lijkt het aantal aansluitingen minder belangrijk.

Toch hou je best in het achterhoofd dat een component video- en een pc-aansluiting verrassend vaak handig van pas kunnen komen.

5. Besturing
Een projector met een of meerdere 12-volt triggers kan een aantal functies automatiseren: het scherm afrollen, de schermmaskering activeren, de gordijnen sluiten, enzovoort.

Een RS-232C-aansluiting komt dan weer handig van pas als je de projector wil integreren in een home-automationproject.