Toon alles (5)
Eric  Beeckmans

6. Uitzicht en afmetingen
Een designelement kunnen we een projector bezwaarlijk noemen, maar soms komt hij toch in het zicht te staan. In de woonkamer wil je dan vermoedelijk wel een projector die een beetje bij het interieur past.

Let ook op de afmetingen. Die variëren sterk en hebben een behoorlijke impact op de plaatsingsmogelijkheden.

7. Lawaai
De kans is zeer reëel dat de zitplaatsen voor het scherm zich dicht bij de projector bevinden. Een fluisterstille projector is dan aangewezen. Zo worden stille scènes niet verstoord door het lawaai van een ventilator.

8. Kalibratiemogelijkheden
Projectielampen verouderen naargelang de gebruiksfrequentie, en dat beïnvloedt de beeldkwaliteit.

Wie het beste wil blijven halen uit zijn projector, moet het toestel regelmatig opnieuw kalibreren. Een goed kleurbeheersysteem (CMS, Color Management System) en een degelijke regeling van de grijsschaal en gammacurve maken dat mogelijk.

9. Levensduur van de lamp
De lamp is zonder twijfel het meest fragiele onderdeel van een projector.

Goedkoop zijn die dingen niet: de prijs van een vervanglamp kan oplopen tot enkele honderden euro’s. De verwachte levensduur van dit onderdeel kan dan ook een bepalende factor zijn bij je aankoop, afhankelijk van je budget en het aantal uren dat je denkt te kijken.

Ook de fabrieksgarantie is niet onbelangrijk: die verschilt voor de lamp en het toestel.

10. 3D-weergave
Wil je ook 3D-beelden bekijken in je thuisbioscoop, dan moet je daar specifiek rekening mee houden bij je aankoop. De kans dat een projector later een upgrade kan krijgen die 3D-weergave mogelijk maakt, is zo goed als nihil.

Als je voor 3D gaat, verifieer dan zeker of de projector ook een Blu-ray-speler als 3D-bron kan gebruiken, en niet alleen een pc.

11. Tot slot
Naast de projector moet je ook nog een aantal andere zaken in huis halen. De aankoop van een projectiescherm kan je uitstellen als je een voldoende grote witte of grijze muur hebt. Maar voor geluid en bekabeling moet je sowieso wat extra euro’s reserveren.

In een echte thuisbioscoop horen bovendien ook wat props: filmposters of een popcornmachine zorgen voor die echte bioscoopsfeer.
 

2/2
gerelateerde items