De geluidskwaliteit van je televisie upgraden kan op heel wat manieren, maar een soundbar is veruit de meest elegante oplossing.

 


Wie net zijn flatpanel-tv aan de muur heeft gespijkerd, zal niet bijzonder opgetogen zijn over de geluidskwaliteit ervan. Zelfs de duurste toestellen komen niet verder dan een geluid dat heel erg beperkt is.

Vooral het beperkte frequentiebereik valt in negatieve zin op, met name de weergave van lage tonen en sublaag. Maar bij heel wat tv’s deugen ook het middengebied (denk aan de weergave van stemmen) en de hoogweergave niet.

En wie net een grote tv heeft gekocht, wil wel een geluid dat bij het HD-beeld past: indrukwekkend.
 


Verschillende roeping

Gelukkig bestaan er heel wat manieren om de geluidskwaliteit te upgraden. Een soundbar is echter veruit de meest elegante oplossing voor een plat scherm.

In FWD Magazine 33 beluisteren we een ruime selectie van die speakersystemen, en daaruit blijkt dat de ene soundbar de andere niet is.

Er zijn sets die gewoon dienen om het standaardgeluid van je tv op te krikken, maar er zitten ook systemen bij die claimen virtual surround sound te leveren.

Wees echter niet naïef: soundbars zijn in de meeste gevallen 2.1-systemen (dus met twee luidsprekerunits en een subwoofer), en dit soort sets kunnen (voorlopig) nog niet het ruimtelijke effect evenaren van echte 5.1- of 7.1-systemen.

Zelfs soundbars met de meest complexe DSP’s (Digital Sound Processing) creëren geen heus surroundgevoel. Besef dus dat je in het beste geval een breed, kamervullend geluid koopt met indrukwekkende diepgang.