Geluid

Koopgids: Tafelradio’s

Een tafelradio koop je met je hart. Je ziet hem, je wordt er een beetje verliefd op en uiteindelijk haal je hem ook echt in huis. Maar natuurlijk wil je wel dat hij goed klinkt en de juiste features aan boord heeft.

Je zou denken dat er over zo’n tafelradio niet echt veel te vertellen valt. Want waar hebben we het uiteindelijk over? Een FM-tuner, een  versterkergedeelte en een luidspreker die samen in een leuk kastje worden gestopt, en dat is het. Maar in werkelijkheid is het toch wel wat complexer dan dat.

Er zijn bijvoorbeeld ook exemplaren waarmee je naar internetradiostations kan luisteren, en in sommige gevallen is het ook mogelijk om je digitale muziekbibliotheek vanaf een pc of een NAS (Network Attached Storage) naar zo’n radiootje te streamen. En dan zijn er ook nog toestellen die over een iPod-dockingstation beschikken.

Geluidskwaliteit
Maar laten we het eerst over de geluidskwaliteit hebben. Een goed klinkende tafelradio ontwerpen en bouwen is namelijk niet zo eenvoudig. Dat komt in de eerste plaats door de zeer beperkte grootte van de klankkast. Om een stevige laagweergave op te bouwen, heb je nu eenmaal een flinke klankkast nodig. Maar dat kan in dit geval niet ongestraft, want niemand wil een radio ter grootte van een bierkrat op z’n tafel zetten.

De ene tafelradio slaagt er al beter in om dit euvel te omzeilen dan de andere. Daar bestaat gelukkig een oplossing voor: plaats de radio tegen een muur en de basweergave zal gevoelig opgekrikt worden. Dat is het gevolg van het zogenaamde boundary gain-effect. Dat kan bijvoorbeeld als je de radio in de keuken op het aanrecht zet.
 

Een tweede aandachtspunt is het afstraalgedrag van de luidspreker(s), de horizontale en verticale hoek waaronder een luidspreker geluid de ruimte in stuurt. In principe moet je een normale luidspreker op oorhoogte plaatsen, zodat het geluid grotendeels recht naar je toekomt. Dat lukt bij een tafelradio natuurlijk niet, want je wil je hoofd niet op tafel leggen om ernaar te luisteren.

Die afwijkende positionering vraagt om een aangepast afstraalgedrag, zodat je een evenwichtige geluidsweergave ervaart als je gewoon recht aan tafel zit en je oren zich dus ongeveer een halve meter boven de luidspreker(s) bevinden.

(On)mogelijkheden
Elk tafelradio laat je toe om FM-zenders te beluisteren. Bij sommige blijft het daarbij, maar andere toestellen beschikken ook over een ethernetpoort en Wi-Fi-antenne.

Die maken het mogelijk om (draadloos) internetradiostations te ontvangen, en soms behoort ook het streamen van muziekbestanden vanaf een pc of een NAS tot de mogelijkheden.

Ook toestellen met een ingebouwde iPod-dock duilen steeds vaker op. Aan de andere kant van het spectrum zien we dan weer radiootjes die zodanig minimalistisch zijn dat je zelfs geen voorkeurzenders kan bewaren. Voor elk wat wils, dus.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.