Wie met een bezoekje aan de lokale elektrozaak voldoende informatie hoopt te vinden voor de aankoop van een nieuwe televisie, komt vaak van een kale reis thuis. Het aanbod is overweldigend, de prijzen lopen ver uiteen.
 

Nochtans sta je voor een aankoop die toch wel enige jaren moet meegaan. Daarom wil je jouw keuze met meer dan één argument kunnen onderbouwen, en niet zomaar een toestel kiezen dat er wel leuk uitziet.

Deze tien tips zetten je op weg naar een geslaagde aankoop waar je lange tijd plezier aan beleeft met het hele gezin.


1. Kies een scherm op maat
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: hoe groot moet of mag mijn televisie zijn? Of beter: hoe ver zit je van het scherm? Want die afstand bepaalt de ideale schermgrootte.

Wij delen die ‘kijkafstand’ meestal door drie, en gaan met dat getal op zoek naar de schermdiagonaal die er het dichtst bij in de buurt komt. Een kijkafstand van 300 centimeter komt dus overeen met een beelddiagonaal van 100 centimeter, wat in de brochures meestal wordt uitgedrukt als 40 inch (één inch is 2,54 centimeter).

Ga je voor een maatje groter, dan zal de filmbeleving intenser worden. Beeldmateriaal van lagere kwaliteit wordt dan mogelijk wel als storend ervaren.

Houd ook rekening met de totale afmetingen van het scherm in verhouding tot de afmetingen van de leefruimte. Een grote televisie kan soms al té aanwezig zijn in een krap interieur.
 


2. Overweeg de plaatsing

De allernieuwste schermen zijn erg dun en licht, wat doet vermoeden dat je elk toestel zomaar aan de muur kan hangen. Toch vraagt zo’n wandmontage heel wat voorbereiding.

Heb je voldoende plaats tussen de tv en de muur voor je aansluitingen en raak je weg met kabels? Zeker als je werkt met een vaste beugel zijn dit belangrijke aandachtspunten. Tv’s met aansluitingen die zijwaarts gericht zijn genieten hier de voorkeur.

Anderzijds worden steeds meer toestellen van een opvallend mooie voet voorzien. Dit soort toestellen oogt mooi op een laag tv-meubel.

Heb je een tv-kast waarin je het toestel wil plaatsten, dan moet je ook hier de maximale maten kennen en nagaan of je alle kabels weggewerkt krijgt.