Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

3. Welke technologie verkies je?
Ga je voor een schermformaat van 40 inch of meer, dan kan je vandaag kiezen voor drie beeldtechnologieën.

Plasmaschermen, die in kleinere schermformaten overigens niet beschikbaar zijn, geven snelbewegende beelden scherper afgelijnd weer. Ze zijn ook rustiger voor het oog.

Lcd-schermen zijn helderder en zuiniger. Ze gebruiken ook steeds vaker LED-verlichting als lichtbron. Daarom spreken we weleens over LED-tv’s. Een juistere naam zou LED-lcd-tv’s zijn, maar dat bekt zo raar. Hoe dan ook, de LED-versies zijn nog zuiniger en geven bewegende beelden ook beter weer dan klassieke lcd-televisies dankzij 100Hz- of 200Hz-technologie.

Goedkopere lcd-schermen met klassieke CCFL-verlichting blijven een uitstekende keuze als je budget wat beperkter is, maar bij een zoektocht naar een futureproof scherm opteer je toch beter voor een LED-lcd-scherm.


4. Hoe schat ik de beeldkwaliteit in?
Het weergeven van beelden is en blijft de belangrijkste taak van je toekomstige tv-toestel. Je wil dan ook niets anders dan de beste beeldkwaliteit. Maar de beeldkwaliteit beoordelen is niet evident op de winkelvloer.

Televisies staan er om ter luidst te ‘schreeuwen’ hoeveel licht ze kunnen opbrengen. Of beter: ze staan in een soort toortsmodus die ervoor moet zorgen dat de beelden er letterlijk en figuurlijk uitspringen, om op die manier de aandacht van potentiële kopers te trekken. De situatie op de winkelvloer heeft dus weinig raakvlakken met je woonkamer. Hoeft het gezegd dat dit een slechte basis is voor een vergelijking?

Onze testen, uitgevoerd in een gestandaardiseerde omgeving die aanleunt bij de situatie van een doorsnee woonkamer, leveren wel een goed beeld van de onderlinge verschillen.

We proberen onze metingen en bevindingen ook zoveel mogelijk te duiden in de besprekingen. Je vindt bij elke televisie in FWD Magazine ook de resultaten van enkele van onze metingen.

Zo geven we met de kleurtemperatuur, de gammawaarde en de gemiddelde foutmarge voor grijswaarden en de kleurweergave aan hoe de beeldkwaliteit onderling verschilt. In dit voorbeeld vind je hierover meer informatie.

Een bezoekje aan de winkelvloer blijft natuurlijk wel interessant om in te schatten of je een bepaalde weergavestijl aangenaam vindt, bijvoorbeeld bij de keuze tussen plasma en lcd.

Probeer de televisies die op je shortlist terechtkomen wel even in de ‘Standaard’- of ‘Film’-instelling te zetten als je ze bekijkt.

gerelateerde items